Betegségeink: P1010003 (kép)

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 223 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 223 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 223 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 223 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek

P1010003

gyógyítás zöldségekkel a föld ami rajta van Mór földje .

Látta 13 ember.

Értékeld!

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

E zöldségek felhasználásával, és egy kis hússal egy fantasztikus Erdélyi csorba levest főztünk 12 napra az egészséges táplálkozást követően, Erdélyben barangoltunk a múlt héten , ott is volt a csorba , de a miénk Magyarosítva még finomabb lett.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Immunerősítő és afrodiziákum

A zeller erősítő hatását már az ókori görögök is ismerték , igazán népszerűvé azonban a 17. században vált, amikor a francia király szeretője rendszeresen feltálaltatta az uralkodónak, állítva, hogy a zeller erősíti a nemi vágyat és férfiúi teljesítóképességet.
A zeller nagyon kedvezően hat a veseműködésre, gyakran alkalmazzák emésztési panaszok, étvágytalanság illetve általános erőtlenség esetén. A zeller csökkenti a vércukor-szintet is, sőt, még az étvágyat is csökkenti. Tápanyagai, illóolajai pedig segíthetnek a túlzott idegeskedés leküzdésében.
A zeller gazdag rostokban és ballasztanyagokban, nagyobb mennyiségben tartalmaz kálciumot, káliumot, nátriumot, magnéziumot, vasat és több vitamint is. Mivel a kalóriatartalma igen alacsony – fajtától függően 6-20 kcal van 100 grammban – kitűnő eledel lehet fogyókúrázóknak, is. A zellert – különösen a zöld szárból facsart, friss levet – felhasználhatják azok is, akik lugosítani akarják a szervezetüket: a zellerben található ásványi anyagok ugyanis kiegyensúlyozó hatással vannak a vér sav-lúg egyensúlyára.

Piacolás és tárolás

Ha halványító zellert veszünk, válasszunk élénk színű, feszes és hibátlan szálakat – a leveleken ne legyenek sárgás vagy barna foltok. A gumós zellerből érdemes azokat a darabokat megvásárolni, amelyeken viszonylag kevés a göcsört: ezeket ugyanis könnyebb meghámozni. Itt is kerüljük azonban azokat a zöldségeket, amelyek túlságosan barnák vagy sárgásak, illetve azokat, amelyeken puha foltok vannak.
A zeller hűtőben, hűvös helyen akár két hétig is eltartható, sőt, megtisztítva és feldarabolva akár le is lehet fagyasztani.

Tápértéke

A zeller egyik megkülönböztető tulajdonsága, hogy rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz. Van benne továbbá kalcium, foszfor, kálium, vas, magnézium, A, B, C vitaminok és nyomelemek.

Gyógyhatása

A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk. Tele van ugyanis szerves anyagokkal, sókkal, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához. De legnagyobb értéke a szerves nátrium tartalma, amely jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása. A vér sav és lúg tartalmának összhangja akkor bomlik meg, ha a táplálékunk hosszabb ideig többnyire fehérje, tömény keményítő, vagy tömény szénhidrát, illetve a közönséges fehér vagy barna cukor. A zeller-lé rövid idő alatt egyensúlyba hozza a vér sav-lúg tartalmát. Ha ez nem történik meg, egész sor tünet jelentkezhet vagy betegség, alakulhat ki.

Pikkelysömör, ekcéma

A túlzott érzékenység egyik következménye lehet a bőrkiütés, ami a máj munkájának hanyatlását jelzi. Ha módosítjuk a savas végtermékű táplálékunkat, s több zöldségfélét fogyasztunk a bőrkiütések hamar eltűnnek. Valamivel makacsabb a pikkelysömör, de egyik legjobb ellenszere, a zeller-lé kúra.

Allergiára

Az allergia mind gyakoribb és mind kellemetlenebbé váló tünete annak, hogy táplálkozásunkkal valami nincs rendben. Az allergia, túlzott érzékenység kialakulásához hozzájárul:
- Ha táplálékunkban huzamosabb ideig fő szerepet kapnak a tömény keményítőt tartalmazó ételek,
- A túlzott cukorfogyasztás bármilyen édesség formájában,
- Mindennemű tartósítószer. Azok is, amelyek a közért polcain vannak, vagy azok, amelyeket a gyorstalpalókban használnak a krumpli vagy más zöldségféle bepermetezésére, hogy ne barnuljon meg használat előtt.
- A kenyérsütéshez felhasznált vegyszerek, hogy szemre tetszetős legyen, hogy megtartsa frissességét.
Ezeknek közvetlen hatása nincs a szervezetre, de a fejlett országokban szinte minden harmadik gyerek valamilyen allergiában szenved. A zellerben található szerves nátrium és a többi só is hatásos eszköz az allergia leküzdésére.

Hörgők és tüdő-tisztító

A nátrium fontos elem a szervezetben levő széndioxid kiküszöbölésére, kirekesztésére. A szerves só hiánya a tüdő működésének gyengüléséhez vezethet, illetve a hörgők érzékenységéhez, különösen akkor, ha dohányfüst is terheli a tüdőt.

Idegnyugtató, hiperaktivitás ellen

A zellerben tökéletes egyensúlyban vannak a szerves sók és a vitaminok, amihez még hozzájárulnak a növényhormonok és az esszenciális olaj, ami a zellernek jellegzetes illatot kölcsönöz. Ennek az olajnak különleges hatása lehet az idegrendszer szabályozására, nyugtatására. A hiperaktivitás a gyerekeknél jelentkezik, ami a szervezetbe jutó vegyi anyagok következménye és hatása: Az mellékvese hormon túltermelés, a pajzsmirigy túlzott aktiválódása stb. Tüneteket azok az élelem-adalékok válthatnak ki, amelyek az allergiát: ételszínesítők, ételízesítők, italok, cukorkák, vegyszeres gyógyszerek, stb. A gyermekgyógyász véleménye szerint, ehhez hozzájárul a vér savtartalmának emelkedése. Az ok elhárításával, ásványokban gazdag italt juttatva a gyermek szervezetébe, megszűnik az okozat. S ilyen ital a zeller-lé is.

Vérmérgezés ellen

Rozsdás szegbe lépve vagy ha a vágott sebbe föld jut, ha tehát a test megsérül és a nyílt seben keresztül ellenséges bacilusok hatolnak a szervezetbe, vérmérgezés keletkezhet. A bejutó baktériumok jobban megerősödnek, ha a vér savtartalma nagyobb. A zellerrel gyorsan és hatékonyan egyensúlyba hozható a vér sav-lúg tartalma.

Vízhajtó

A zeller azok közé a népi gyógyszerek közé tartozik, a petrezselyemmel együtt, amelyek erős vizelethajtónak számítanak. Egyesek szerint a vesehomokot, vagy a követ is ki tudja hajtani, ha a továbbiakban rendszeresen használjuk, nem kell többé félnünk a vesehomoktól.

Étvágycsökkentő

Ha a zeller-lébe egy kávéskanál mézet teszünk és lassan kortyolgatjuk el ebéd előtt, csökken az étvágyunk. Ugyanezt az összetételt lefekvés előtt is fogyaszthatjuk, nyugalmas alvásban lesz részünk.

Gyógyszer a hőség ellen

A nagy hőség könnyebben elviselhető, ha reggel és délután fél-fél pohár zellerlét fogyasztunk, vízzel hígítva. Ez hozzájárul a test háztartásának sóval való jobb ellátásához, ami az izzadás során megcsappanhat a testben.

Sűrűvérűség ellen

A nátrium fontos szerepet játszik a test működési folyamatában. Az egyik tulajdonsága, hogy jelenlétével válik folyékonnyá a vér, megakadályozva a kásásodását, sűrűsödését. A nyirok rendszerben is megtaláljuk a szerves nátriumot. Ha a testben minden rendben van, a sejt terméke, amit a nyirok gyűjt be, csupán sós nedv. Ha ez nem így van, sürgősen máj ás vértisztításra van szükség.

Elkészítési mód

A zeller lé magában nagyon erős a májnak, ezért minden esetben vagy vízzel felhígítva, vagy sárgarépa lével, esetleg más lével fogyasszuk. A kombinációra különösen akkor ügyeljünk, ha valamilyen betegséget szeretnénk kúrálni vele. Mindig fő étkezések között fogyasszuk. Állapotos kismamáknak csökkentett mennyiségű ajánlatos, tekintettel az erős vízhajtó tulajdonságára.
Címkék: Zeller

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Daganatellenes hatás

A káposzta tudományosan leginkább bizonyított gyógyhatása a rákel- íencs aktivitása. Számos vizsgálat igazolta, hogy a daganatok előfordulása és a káposzta fogyasztása között fordított arányosság van: minél többet eszünk belőle, annál kisebb a betegség kockázata. Ennek feltehetően az az oka, hogy a növényben nagyon sok rákellenes hatóanyag (A-, C- és E-vitamin, fitoösztrogén, fenolos anyagok) található, melyek a rák kialakulását, valamint a kialakult daganat növekedését képesek gátolni.

A prosztatatrákkal kapcsolatban igazolták a káposzta anyagainak hatásosságát. Mesterséges körülmények között kimutatták, hogy a káposztából nyert kivonat gátolja az emberi prosztatarákos sejtek növekedését. Azt is bizonyították, hogy a vérben a prosztatarákot jelző prosztata specifikus antigén (PSA) mennyiségét is képes csökkenteni a növény. A kísérleti eredményeket a gyakorlat is alátámasztja, mivel számos vizsgálat igazolta, hogy azon férfiak körében, akik több káposztát fogyasztanak, ritkábban fordul elő ez a fajta daganat.

Szerb férfiakon végzett vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a káposzta rendszeres fogyasztása a húgyhólyagrákkal szemben is véd. Számos cikk jelent meg a növény emésztőszervi (szájüregi, nyelőcső, gyomor) tumort megelőző hatásáról is. A nőgyógyászati daganatok közül az emlőrák ritkább előfordulását regisztrálták azon kínai nőknél, akik bőségesen fogyasztották a káposztát. Mesterséges körülmények között a káposzta kivonata gátolta a méhrákos sejtek növekedését is. Érdekes eredmény, hogy a káposzta a dohányosoknál képes csökkenteni a tüdőrák kockázatát, de ez érvényes a voJí dohányosokra és a nemdohányzókra is. Tehát a káposzta számos, népbetegségnek számító tumor ellen nyújt természetes védelmet.

Vércukorcsökkentő hatás

Mióta a cukorbetegség az egész világon népbetegséggé nőtt ki, egyre nagyobb az érdeklődés az olyan növények iránt, melyek étrendbe való beillesztése segíthet a vércukorszint csökkentésében. Az egyik ilyen ígéretes növény a káposzta, melynek vércukorcsökkentő hatását mind állatkísérletekben, mind pedig a cukorbetegeken végzett vizsgálatokban sikerült kimutatni. Tehát a cukorbeteg étrend egyik fontos eleme lehet a káposztából készült ételek bőséges fogyasztása.

Koleszterinszint csökkentő hatás

A vér magas koleszterinszintje legalább olyan súlyos egészségügyi problémát jelent, mint a magas vércukorszint, ezért minden lehető eszközt meg kell ragadni a kezelése érdekében. Az egyik ilyen természetes lehetőség a káposztalevél. A káposzta naponkénti fogyasztásával 9 héten belül már jelentős mértékben csökkenhet a vérben a koleszterin (8-10%). Ez más étrendi elemekkel és gyógyszerekkel tovább fokozható. A szakemberek ezért a káposzta rendszeres fogyasztását ajánlják a magas koleszterinszinttel küszködők számára.

Hatás a bélflórára

Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúly kerül az egészséges életmódon belül a bélflóra, azaz a bélben lakó baktériumok kiegyensúlyozott működésére. Ha ezen mikroorganizmusok aránya megbomlik, az komoly emésztési és táplálkozási zavarokhoz vezethet. A modern és egészségtelen táplálkozás inkább rontja, mint segíti a bélflóra működését, ezét nagyon fontos azon élelmiszerek fogyasztása, melyek képesek ellensúlyozni a hiányosságokat. Ilyen élelmiszer a káposzta is, mely egyrészt magas és speciális rosttartalmának köszönhetően kifejezetten segíti a bélbaktériumok működését és egyensúlyát, másrészt savanyított változata olyan mikroorganizmusokat tartalmaz, melyek pótolhatják a bélben a hiányzó baktériumtörzseket. így a káposzta rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk a vastagbél egészségéért is

Népgyógyászati felhasználás

A káposztát bőrkiütésre, mérgezés tüneteinek enyhítésére, hörghurutra, szorongásra, terhességi és utazási hányingerre, szoptatás alatti mellnövekedés gátlására, gyomorfekély kezelésére alkalmazzák. A fenti hatásokat mindezidáig nem sikerült minden kétséget kizáróan igazolni.



Dr. Gáspár Róbert

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Daganatellenes hatás

A karalábé egy speciális izotiocianát vegyületet, a szulforafánt tartalmazza, mely egyébként más káposztafélékben is megtalálható. Erről a vegyületről több kísérletben is kimutatták, hogy képes gátolni a rákos sejtek növekedését és osztódását, valamint védelmet nyújt olyan káros anyagokkal szemben, mint a dohányfüstből vagy más égéstermékből származó és bizonyítottan rákkeltő benzpirének. Emlő- karcinómás sejtekben igazolták, hogy a szulforafán képes bénítani a sejtek gyarapodását. Prosztatarákos sejtek esetén a vegyület felgyorsítja a tumorsejtek programozott sejthalál (apoptózis) folyamatát, ezáltal elpusztítva azokat. Ugyanígy hatásosnak találták vastagbél daganatos sejteken is. Olyan vizsgálatokban pedig, melyekben mutációt okozó káros anyagokkal kezeltek sejteket, a karalábéból nyert kivonat képes volt védelmet nyújtani az ártalommal szemben. Az is kiderült, hogy ez a hatása főzéssel töredékére csökken. Mindez azt mutatja, hogy a karalábé rendszeres fogyasztása jelentősen növelheti a szervezetünk rák elleni védelmét, főleg, ha nyersen fogyasztjuk a zöldséget. Ugyanakkor senki ne gondolja azt a fenti eredmények kapcsán, hogy a karalábé csodaszer, hiszen az élő szervezetben kialakuló daganat és egy rákos sejt- \ enyészet xeagá\ása valamint'hozzáférhetősége az egyes hatóanyagok tekintetében erősen különbözhet. Egy azonban biztos: a karalábéval nagyobb eséllyeLveszzük fel a harcot a daganatos betegségek elleni küzdelemben.

Népgyógyászati felsználás

A karalábét a népgyógyászatban gyulladásos betegségekre, sebgyógyulás gyorsítására, légúti megbetegedésekre, valamint „vértisztítónak" javasolják. Ezek a hatások tudományos módszerekkel egyelőre még nem bizonyítottak.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Antioxidáns hatás

A sárgarépában sok fenolos vegyület, illetve A-vitamin és A-vitamin előanyag található, melyek jó hatékonysággal kötik meg a szervezetben keletkező, káros hatású szabad gyököket. Különösen előnyös ez a hatás a dohányosoknál, akiknél kimutatták, hogy a sárgarépa fogyasztását követően a rossz koleszterinből keletkező szabad gyök mennyiség jelentősen csökken. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a dohányzás ártalmait ki lehet védeni a répával, csupán azt, hogy egyes károsító folyamatok valamelyest tompíthatóak. A legjobb megoldás egyértelműen a dohányzással való teljes szakításban rejlik.

Daganatgátló hatás

A sárgarépa kivonata daganatos sejteken képes fokozni egyes rákellenes gyógyszerek hatását azáltal, hogy fokozza ezen szereknek az örökítő anyagban (DNS) véghezvitt hatásait, így a rákos sejtek nem tudnak megfelelően osztódni. Felmérésekből pedig az is kiderült, hogy a répa fogyasztásának valószínűleg rákmegelőző hatása van. Nőkben kimutatták, hogy azok, akik hetente kettőnél többször esznek répát, kisebb eséllyel kapnak mellrákot, mint akik csak ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztják ezt a zöldségfélét. A tüdőrákkal kapcsolatban pedig igazolták, hogy a répát fogyasztó dohányosoknak háromszor kisebb az esélyük a betegségre, mint a répát nem evő társaiknak. Ugyanakkor a nem dohányzóknál a répafogyasztásnak nincs ilyen előnye.

Immunrednszeri hatás

Korábban feltételezték, hogy a karotenoidok képesek fokozni az immunrendszer aktivitását, és ezáltal a betegségekkel szembeni védelmet. Mivel a sárgarépa igen gazdag ebben a vegyületcsaládban, így alkalmas arra, hogy az emberi szervezet immunrendszerére gyakorolt hatását vizsgálják rajta keresztül. Kimutatták, hogy két héten át napi 330 ml répáié elfogyasztása jelentősen és gyorsan növeli a karotenoidok mennyiségét a vérben, míg az immunválasz fokozásra majdnem két hetet kellett várni. Mindez azt jelenti, hogy a répa immunerősítő hatását csak akkor tudjuk élvezni, ha rendszeresen fogyasztjuk, hiszen néhány napos evést követően még nem kimutatható a hatása.

Emésztési betegségekre gyakorolt hatás

Talán a legközismertebb a répa gyógyászati felhasználásával kapcsolatban, hogy hányás, hasmenés, illetve székrekedés ellen is lehet alkalmazni.
A hasmenés elleni hatásában egyrészt rosttartalma játssza a főszerepet, mely segít a normális székletformálásban, másrészt pedig meg kell említeni a benne lévő rövid láncú szénhidrátokat, amelyek abban segítenek, hogy a hasmenést okozó baktériumok ne tudjanak megtapadni a bélrendszer falán, ezáltal csökkentik a tüneteket. Nagy előnye még a sárgarépának a hasmenésben, hogy nem fokozza a vastagbél mozgását, így nem fokozza az egyébként is felgyorsult bélműködést. Ez nem mondható el minden zöldségféléről. Különösen hatékony a hasmenés elleni hatása, ha rizzsel is kombináljuk. Kimutatták, hogy a réparizs elegy sokkal jobban alkalmazható ilyen esetben, mint a mesterségesen előállított különféle rehidráló oldatok.

Székrekedésben szintén a répa rostanyagaié a főszerep. A napi széklet mennyiség akár 50%-kal is növelhető rendszeres répaevéssel. Ez a hatás rendkívüli jelentőséggel bír az egyébként rostszegény táplálkozásunk által okozott emésztési bajok és következményeik kezelésében.

Koleszterincsökkentő hatás

A helytelen táplálkozás és egyéb tényezők miatt egyre több embernek magas a koleszterinszintje. A sárgarépa segíthet ezt orvosolni. A vizsgálatok szerint reggelente 200 gramm nyers répa elfogyasztása 3 hét alatt 11%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét, emellett fokozódik az epe- és a székletürítés is. Mindez azt jelenti, hogy a koleszterin csökkentés talán legolcsóbb módja a napi 20 dkg sárgarépa elrágása reggeli közben.

Izomfájdalom-csökkentő hatás

Sok embert gyötör az izomfájdalom, mely lehetetlenné teszi az alvást, kimerítő és nagyon sokszor hangulati romlást is okoz. Kimutatták, hogy azok, akik nyers vegetáriánus koszton vannak, ritkábban panaszkodnak ilyen tünetekre. Egy vizsgálat szerint az izomfájdalmakban szenvedők 2 hónapig tartó, répát is tartalmazó nyers kosztos periódus után, jelentős javulást mutattak mind a fájdalom, mind pedig a végtagok hajlíthatósága és mozgathatósága tekintetében. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a zömében nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása sokat segíthet a krónikus izomfájdalomban szenvedőknek.


Vércukorszintre gyakorolt hatás

A cukorbetegségben az egyik legnagyobb kérdés a betegek számára, hogy az általuk elfogyasztott étel vajon milyen mértékben emeli a vércukorszintet. A másik fontos tényező, hogy szeretnének jól lakni, és nem éhesek lenni. Úgy tűnik, a sárgarépa segíthet ezen a gondon, ugyanis kimutatták, hogy minél több répát eszünk, annál magasabb lesz a karotenoidok mennyisége a vérben, és annál inkább csökken a vércukor mennyisége. Ráadásul a jóllakottsági érzésünk is növekedni fog. Ehhez kb. 200 g nyers vagy főtt sárgarépára van szükségünk.

A-vitamin forrás

Hazánkban általában nem okoz gondot az A-vitamin hiány, melynek súlyos hiánytünete a szürkületi vagy farkasvakság, amikor a beteg alkonyatkor gyakorlatilag nem lát semmit. De a vitamin enyhébb hiánya is problémákat okozhat pl. az éjszakai vezetésben. A szoptatós anyáknak nagyobb az A-vitamin igényük, mint egy átlag felnőttnek, ha elmarad a megfelelő bevitel, akkor mind az anyában, mind pedig a csecsemőben hiánytünetek léphetnek fel. A hiány kivédésének nagyon egyszerű módja a sárgarépa fogyasztása, napi 50-100 g elegendő belőle az A-vitamin megfelelő mennyiségének bevitelére.

Népgyógyászati felhasználás

A népgyógyászatban a sárgarépát vizelethajtóként, vesebajra, szélhajtásra, köhögésre, sárgaságra, menstruációs zavarokra, valamint gyomorfekélyre javasolják. A fenti hatások tudományos módszerekkel azonban nem bizonyítottak.




Dr. Gáspár Róbert
Címkék: Sárgarépa

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu