Betegségeink: Útifű Plantago_lanceolata_L34 (kép)

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 223 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 223 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 223 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 223 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek

Útifű Plantago_lanceolata_L34

A lándzsás útifű tea alkalmazása

Az utak uralkodójaként is emlegetett növény ősidők óta áldás az emberiség számára, hiszen a légzőszervi megbetegedések legfőbb orvoslója, de teája sokak szerint segít leszokni a dohányzásról.



A sebek pedig gyorsabban begyógyulnak, ha leveleivel borogatjuk a sérülést.

A rétek, utak, legelők bővelkednek útifűben. A kifejlett, apró fehér virágú növény leveleit május- június környékén érdemes gyűjteni, amelyek nyálkát és cseranyagot, flavonoidokat, kovasavat, cink és káliumsókat, iridoidokat (aukubint) tartalmaznak. Ennek köszönhetően baktériumölő, köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító, összezúzva levelei pedig az égési sebeket is.
A belőle készített tea elsősorban légúti betegségek kezelésére jó, mivel nyálkaoldó és köhögéscsillapító, de használják gyomorégés és légúti hurut ellen is. Az öblögetés és gargalizálás szintén nagyon hatékony ilyen esetekben.

Ha súlyosan beteg valaki, négyszer-ötször is ajánlott az útifű-tea fogyasztása naponta.
Tea: Forrázzunk le 2-3 dl forró vízzel 1 vagy 2 teáskanálnyi szárított lándzsás útifüvet, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Naponta 2-3 csésze teát fogyasszunk.

Szirup: Forrázunk le 3 dl vízzel 1 maréknyi friss vagy szárított útifűlevelet, és hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le. A főzetet újfent forraljuk fel, majd kis lángon sűrítsük be, és keverjünk hozzá 150-200 g mézet. Főleg a gyermekek használják, naponta 1-2 evőkanálnyi fogyasztása ajánlott.



Borogatás, gargarizáló szer: Csészénként 2 teáskanálnyi szárított lándzsás útifüvet leöntünk hideg vízzel, gyakori kevergetés mellett 1 órán át állni hagyjuk. Alkalmazható a száj és toroknyálkahártya, illetve a bőr gyulladásainak kezelésére.

Forrás: Orientpress hírügynökség

gyógynövény

Látta 1300 ember.

Értékeld!

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Egyed Józsefné üzente 12 éve

Útifű – borogatás, tea vagy szirup készülhet belőle
2012. September 30. Sunday Szerző Impulser Magazin

Az útifű gyógyító erejét már az ókorban is használták.
A széleslevelű vagy nagy útifű egy évelő, lágyszárú növény. Levélrozettája a kanál alakú levelekkel tenyérnyi nagyságú lehet. A júniustól szeptemberig tartó virágzási időben a rozetta közepéből levéltelen, tüskeszerű virágzat nő, amely eléri a 15-30 cm-es magasságot.

A lándzsás útifűnek lándzsa formájú levelei vannak, virágának alakja a széleslevelű útifűvel ellentétben inkább tojáshoz hasonló.

Az útifű már az ókori görögöknél és rómaiaknál is a gyógynövényekhez tartozott. A 10. században az arab és perzsa orvosok is használták gyógyító céllal, és igen nagyra becsülték.

Hatások: antiszeptikus, gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, vértisztító, nyákoldó, erősíti a gyomor váladékkiválasztó tevékenységét.

Alkalmazási területek:
A légzőszervek erős nyákképződéssel járó megbetegedései, tuberkulózis, mellhártyagyulladás (pleuritisz), krónikus hörghurut, szamárköhögés, köhögés és asztma.
A növény főzetét és nedvét akut gyomor- és bélbetegségeknél alkalmazzák: gyomorhurut, bélhurut, vérhas, gyomor- és bélfekély.
Ágybavizelés, hólyaggyulladás, malária.
Vértisztító szerként kiütéseknél, ekcémánál, mitesszereknél.
Gennyes sebek, vágott sebek, égési sérülések, rovarcsípések.
Gyulladt szem lemosására.

Alkalmazási módok:
Levélborogatás: a friss, megmosott útifűleveleket egy sodrófával péppé zúzzuk, és a sebes helyekre fektetjük.

Tea: 1 púpozott teáskanál levelet ¼ liter vízzel leforrázunk, 2 percig állni hagyjuk. Naponta 2-3 csészével igyunk az 1–4. pontokban felsorolt betegségeknél.

Tea másképp: 1 evőkanál levelet ¼ liter vízzel leforrázunk, 2 órát állni hagyjuk, leszűrjük. Naponta 4-szer 1 evőkanállal étkezés előtt 20 perccel beveszünk a 2. pontban felsorolt betegségek esetén.

Szirup: Két púpozott dupla marék megmosott útifűlevelet a húsdarálón ledarálunk vagy apróra vágunk. Egy kevés vizet, 300 g cukrot és 250 g mézet adunk hozzá. Gyenge tűzön állandó keverés mellett addig forraljuk, amíg besűrűsödik. Egy kifőzött üvegbe töltjük. Lehűlés után a hűtőszekrényben tároljuk. Naponta 1 evőkanállal étkezés előtt szedjük az 1. és a 4. pontban felsorolt panaszoknál.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 12 éve

Útifű maghéj: a karcsú és egészséges testért!

Az útifűmaghéj pozitív hatásai egyre szélesebb körben ismertek. Mondhatni, hogy ez az univerzális növény most ismét aranykorát éli.

Meg is érdemli, hogy az egészségtudatos konyha és házipatika elmaradhatatlan kiegészítőjévé váljon.

A psyllium, másnéven egyiptomi útifű, egyiptomi bolhafű vagy indiai bolhafű (Plantago ovata ) Nyugat-Ázsiában és Indiában őshonos egynyári növény. Az ajakosvirágúak rendjébe, az útifűfélék családjába tartozik. Nevét a görög „psylla” szóból kapta, amelynek jelentése bolha. Egy növény akár 15.000 géllel bevont, bolhára emlékeztető magot hordoz.

Rövid gyökértörzséből csak a tőlevélrózsa és a virágokat tartó tőkocsány ered. Levelei lándzsa alakúak, fehér virágai hengeres füzérvirágzatot alkotnak. Az útifű magja szürkés rózsaszín, tojásdad alakú, 2–3 mm hosszú. A Nyugat-Ázsiában és Indiában őshonos egynyári növény rövid gyökértörzséből csak a tőlevélrózsa és a virágokat tartó tőkocsány ered. Levelei lándzsa alakúak, majdnem párhuzamos eredetűek, molyhosak, szélük fogazott. Fehér virágai hengeres füzérvirágzatok alkotnak. Magja szürkés rózsaszín, ovális alakú, 2-3 mm hosszú. A növényből a magot és a magburkot hasznosítják. Nyálkaanyagának mennyisége elérheti a 30%-ot. Többek közt ennek köszönheti erőteljes tisztító hatását. A mag továbbá tartalmaz fehérjéket, lipideket, aukubint és szterolokat.

Az útifű magjának burka egy nyákban gazdag anyag, mely vízzel elkeverve a gyomorba kerülve gélt képez. Ezt a szervezet nem emészti meg, hanem tovább halad az emésztőrendszeren. A rostok segítik kipucolni a lerakódásokat és hozzásegítenek az optimális emésztéshez. A vékonybelünkben apró, bonyolult szerkezetű bélbolyhok találhatók, melyek teljes felszíne egy teniszpálya nagyságú területnek felel meg.

Ezekben a bolyhokban rakódnak le a bomlástermékek és innen képes az útifűmaghéj lágyan felszívni és eltávolítani azokat, megelőzve az önmérgeződést, az élősködők elszaporodását és az elsavasodást. Az útifű maghéj 85%-os rosttartalmával a fentieken túl, csökkenti a vércukor szintet, hozzájárul a megfelelő vércukor szint fenntartásához, tisztítja a nyirokrendszert, enyhíti a fáradtságot, a migrénes panaszokat, segít székrekedés és hasmenés esetén. Használata hozzájárul olyan bőrbetegség leküzdéséhez, mint a pikkelysömör, ekcéma, akné és a bélflóra regenerálásához antibiotikumos kezelések alatt és után. Illetve hatékonyan alkalmazható bél- és gyomorhurut, húgyvezeték- húgyhólyaggyulladás, fekélyek, aranyér (a széklet lazítására), irritábilis bélszindróma, magas vérnyomás esetén. Az útifűmag zseléje abszorbeálja az epesavakat, melyek a széklettel kiürülnek, ahelyett, hogy a bélből újra felszívódnának. Ennek köszönhetően a májnak koleszterint kell felhasználnia az epesav képzéshez, ezáltal az útifűmag csökkenti a koleszterin és a triglicerid szintet is. Különösen kedvelt szer elhízáskor, fogyókúrás étrendhez is, mivel elveszi az éhségérzetet, és lassítja a táplálék, főleg a zsírok és cukrok felszívódását ezáltal csökkentve a kalória felvételt. Vegetáriánus zselésítő anyagként is használható, hiszen az állati csontból és kötőszövetből előállított zselatin helyett, főzés nélkül is alkalmazható sűrítésre.

A divatos béltisztító termékcsomagok gyártói felismerték az útifű maghéj fantasztikus hatását, de mint fő alkotóelemet beszerezhetetlen keverékekbe rejtették, holott önmagában alkalmazva is hasonló hatással bír, csak jóval olcsóbban juthatunk hozzá.

Útifű maghéj receptek:

ÁLTALÁNOS FELHASZNÁLÁS

Hozzávalók: 1 tál, jóformán bármilyen étel

1 kanál útifűmaghéj

A legegyszerűbb felhasználási mód, ha az útifűmaghéjat bármilyen kész ételhez felhasználjuk, mely nem tartalmaz elég rostot. Ilyen például a fehér vagy félbarna kenyér, amelyeknél pástétom készítéséhez, vagy a vajhoz keverve, esetleg fűszeres olajhoz keverhetjük. Főzelékeknél azon túl, hogy sűríthetjük is vele, a fehér liszt helyett rostdús alternatíva. Akár kész levesbe is tehetjük rántás helyett vagy gabonaételek, világos tésztaételek szószaiba keverve. Így biztosíthatjuk a napi szükséges rostadagot. Amire figyeljünk, hogy megnöveli a vízszükségletet, használatakor növeljük vízfogyasztásunkat!

Útifűmaghéjjal tetszés szerinti pudingot készíthetünk.

KÓKUSZOS GYÜMÖLCSPUDING

Hozzávalók: 10dkg reszelt alma vagy reszelt körte, mazsola
finomra darált kókusz reszelék,
2,5 dl kókusz tejszín,
0,5 dl almalé,
darált dió, vagy darált mandula,
1 kávéskanál útifű maghéj

Elkészítés: A reszelt vagy botmixerrel pépesített gyümölcsöt keverjük össze darált dióval vagy mandulával és pici almalébe áztatott mazsolával.

A kókusztejszínhez adjuk hozzá az almalevet és annyi útifűmaghéjat, amennyi puding állagúvá sűríti(kb. 1 kávéskanál), ezután rétegesen tegyük kis poharakba. Szórjuk meg a tetejét finomra darált kókusz reszelékkel és hűtsük le.

VANÍLIÁS MEGGYLEVES (főzés nélkül)

1 kg meggykompót,
0,8dl vaníliás szójatej,
2dl rizstejszín,
1 ek útifű maghéj,
4 ek méz,
reszelt citrom, fahéj, szegfűszeg, bourbon vanília

Meggykompótot használjunk, vagy tetszés szerint egyéb kompótot, mivel a nyers gyümölcs megerjed és alkoholt képez a gyomrunkban, ha bármi egyébbel keverve fogyasztjuk.

A meggynek a felét turmixoljuk össze a szójatejjel és a rizstejszínnel. Adjuk hozzá a mézet és a fűszereket. Keverjük össze az útifű maghéjjal, hogy sűrűbb állagot kapjunk, majd helyezzük bele az egész meggyeket. Tegyük hűtőbe egy órára és fogyasszuk hidegen!

Kapható BIO és NATUR változatban is.

www.biorganik.hu

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu