Betegségeink: Kerti katicavirág - Nigella sativa (kép)

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 224 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 224 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 224 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 224 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek

Kerti katicavirág - Nigella sativa

halmy Péter üzente

Most nigella sativát vetettem,méltatlanul elfelejtett gyógy és fűszernövény.

Ime : Mi az a Nigella sativa?

A Nigella sativa olaj annyira meglepően átfogó és változatos védő és gyógyító hatású, hogy évezredek óta az emberek úgy tekintenek rá, mint "csodaszerre".
A Nigella sativa (feketemag) gyógyító ereje, egyik legizgalmasabb valamennyi gyógynövény közül. Az elmúlt időkben, a tudomány vizsgálta a Nigella sativa (feketemag) olajat és több mint 100 gyógyító összetevőt állapítottak meg, amely hatékonyan gyógyítja az allergiától kezdve, krónikus bőrpanaszok közül többek között pikkelysömört és ekcémát, több súlyos betegséget, beleértve a rákot és a cukorbetegséget.
A kutatók elismerték, hogy nincs más ismert növényi kivonat, amely ilyen széles körű gyógyító képességekkel rendelkezne, mint Nigella sativa. Ez nagyrészt azzal magyarázható, Nigella sativa még soha nem látott hatást gyakorol az immunrendszerre, és dolgozik sok más módon, az optimális egészségi állapot elérésén.
A több ezer éve gyógyító tulajdonságairól ismert növényről Mohamed próféta, azt állította, több mint ezernégyszáz évvel ezelőtt, hogy ez a növény meggyógyít minden betegséget, kivéve a halált. A modern orvostudomány elismeri, hogy Nigella sativa az egyik leghatásosabb természetes gyógyszer.
A magot fűszernövényként is felhasználják, megpörkölik ízének és illatának felerősítéséhez. Különféle fűszerkeverékek alkotója, kenyérre is szórják. A Közép-Keleten és Törökországban kenyeret ízesítenek vele. Péksütemények és teasütemények díszítéseként alkalmazzák.
Több néven ismert ez a növény: Nigella sativa, black seed, feketekömény, feketemag, kalonji, hebbet baraka stb.
Nigella sativa tartalmaz:
Alapvető olaj tartalom (1,4%) Nigella Sativa
Karvon 21.1%
Alfa-pinén 7.4%
Szabinén 5.5%
A béta-pinén 7.7%
P-cimol 46.8%
Egyéb 11.5%
Zsírsavak Nigella Sativa
Mirisztinsav (C14: 0) 0.5%
Palmitinsav (C16: 0) 13.7%
Palmitoleint (C16: 1) 0.1%
Sztearinsav (C18: 0) 2.6%
Olajsav (C18: 1) 23.7%
Linolsav (C18: 2) (Omega-6) 57.9%
Linolénsav (18:3 n-3) (Omega-3) 0.2%
Arachinsav (C20: 0) 1.3%
Telített és telítetlen zsírsavak Nigella Sativa
Telített Acid 18.1%
Egyszeresen telítetlen savak 23.8%
A többszörösen telítetlen savak 58.1%
Táplálkozási értéke Nigella Sativa
Fehérje 208 ug / g
Tiamin 15ug / g
Riboflavin 1 ug / g
Piridoxin 5ug / g
Niacin 57 ug / g
Folacin 610 NE / g
Kalcium 1,859 mg / g
Vas 105 ug / g
Réz 18 ug / g
Cink 60 ug / g
Foszfor 5,265 mg / g
Tápanyag-összetétele Nigella Sativa
fehérje 21%
szénhidrátok 35%
zsírok 35-38%

Látta 2908 ember.

Értékeld!

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Ma a Tescóban vettem 4 tasak magot ,már csak a tavaszra várunk. itt pont most kezd látszani a hó.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

mi is ismerjük de mi csak átkeresztelve Borzas KATA- nák hívjuk, de eddig nem mint gyógy-- növényként csak dísznek vetettünk de már nincs meg ,ujjra gondolom az ültetését ,

Válasz

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Kerti katicavirág
Nigella sativa L. - Ranunculaceae

Nigella sativa L. vagy néha Bunium persicum (Boiss.) B. Fedtsch
Egyéb nevei: fekete kömény, fekete hagymamag, parasztbors
Magja fűszer és nyálkaoldó gyógyszer
A Földközi-tenger mellékén honos katicavirág a boglárkafélék családjának egyik melegkedvelő nemzetségébe (Nigella) tartozik. A nemzetségbe tartozó dísznövényként ültetett borzaskatán (Nigella damascena L.) kívül csak a katicavirágot vonták termeszlésbe, a többi faj közönséges gyomnövény. A családba tartozó valamennyi nemzetségre, így a Nigellára is jellemzők az ősi szerveződésben sajátságok, melyek elsősorban a virágszerkezetben (a viráglevelek nagy száma, spirális elhelyezkedése) nyilvánulnak meg.
A 30-50 cm magasra növő egyéves növény. Elvékonyodó főgyőkere kevés oldalgyökérre ágazik el. Szórt állású levelei 2-3-szorosan szeldeltek.
A virágok magánosak, általában a szár vagy az oldalágak csúcsán helyezkednek el. A virágtakaró levelek kékes ámyalatúak, tompák, hirtelen ívesen behajló körömben végződnek. Ezeket követi 5 nektáriumlevél, melyek ennek a családnak a legbonyolultabb szerkezetű mézfejtői. A mézfejtőszirmok kettős csúcsúak, pillás élűek.
A termőlevelek többé-kevésbé, azaz kb. a közepükig szorosan összenőttek egymással, így több rekeszű magház jön létre, ami nagyon hasonlít a magasabb fejlettségű zárvatermők termésére. A társas tüszőtermésekben apró 2-2,5 mm hosszú, fekete magok találhatók, melyek alakja tojásdad, helyenként kissé lapított, felületük sűrű barázdával díszített. A magban a jól fejlett magfehérje mellett apró embrió van.

Környezeti igénye
Közepesen melegigényes. A magok csírázásához legalább 5-7 °C-os talajhőmérséklet szükséges. A növény fejlődéséhez nem szükséges túl nagy meleg, de kedveli az egyenletes hőmérsékletet. 18-23 °C közötti hőmérsékleten gyorsan, töretlenül fejlődik. Váltakozó hőmérsékleti hatások (nagy meleg, majd erős lehűlések) meghosszabbítják növekedését. Fagyra közepesen érzékeny. A rövid ideig tartó fagypont alatti hőmérsékletet még károsodás nélkül elviseli. Komolyabb fagyok a növény pusztulását okozzák, de az érésben levő magokban már nem tesznek kárt.
Fényigényes. Különösen fejlődésének első szakaszában van szükség fényre, terméskötés után már félárnyékban is maradhat. Későn lombosodó fák közelében termeszthető.
Virágzásig nyirkos környezetet kíván, elvirágzás után jóval kevesebb talajnedvességgel is beéri. Természetes körülmények között elsősorban tavaszi termesztéssel ezt meg is kapja. Nyári vetéskor néhányszor ajánlatos megöntözni.
A talaj iránt kevéssé igényes. Sekély termőrétegű helyeken is termeszthető. Erősen kötött, hideg talajokon nem érzi jól magát, de magas talajvízszintű területekre is vethetjük. A talaj kémhatására kevésbé érzékeny, a közömbös pH-n kívül megfelelő számára a gyengén savanyú vagy lúgos talaj is. Középkötött, könnyen melegedő, kissé laza talajok is ideálisak számára.
Közepes tápanyagigényű. Viszonylag sekélyen gyökerezik, ezért nagyon fontos a felső 20-30 cm-es talajréteg szerkezete és tápanyagszintje. Rövid tenyészidejében és kevés gyökerével a könnyen felvehető tápanyagokat hasznosítja. Szervestrágyázás nélkül is jól termeszthető, de 10 m2-enként 20-30 kg istállótrágya nem árt neki. Műtrágyák közül ugyanekkora területre 20-30 dkg kálisó, 30-40 dkg szuperfoszfát és 20-40 dkg pé-tisó elegendő számára.

Termesztése
A magok jó csírázóképességűek, ezért kizárólag szabad földbe helyrevetéssel szaporítják. Mintegy 100 napos, igen rövid tenyészideje lehetővé teszi elő-, illetve utónövénykénti termesztését.
Ősszel a szerves, illetve a kálium- és a foszfortartalmú műtrágyák egyenletes kiszórása után szántsuk vagy ássuk fel az ágyast. Nagyon fontos, hogy a felső, 30 cm-es talajrétegbe kerüljenek a tápanyagok, mélyművelés nem szükséges számára. Mind a tápanyag-utánpótlást, mind a talajelőkészítést hangoljuk össze a másik növénnyel, hisz a katicavirág nem foglalja le egész évben a területet.
Tavasszal a felszínt gereblyézzük el és apró morzsalékos magágyat készítsünk számára. Vetését ne siessük el. Az időjárástól függően, március végétől megkezdhetjük a vetését. 30-40 cm-es távolságra kihúzzuk a sorokat 2-3 cm mélyen. A magokat egyenletesen szórjuk bele, majd nedves földdel takarjuk be és tömörítsük a talajt. A 10-12 nap múlva kikelő növények már szépen mutatják a sorukat. Másodnövényként, nyáron, eső után vessük, szükség esetén ilyenkor egyszer-kétszer meg is öntözhetjük.
Első kapálása alkalmával ritkítsuk ki a sorokat, hogy a tövek egymástól 8-10 cm-re legyenek. Érdemes sűrűbbre vetni és ritkítással beállítani a megfelelő tőtávolságot. Különösebb ápolási munkát a gyomirtó kapáláson kívül nem igényel. Tavasszal a vetéssel egy időben vagy az első kapáláskor szórjuk ki a nitrogéntartalmú műtrágyát.
Növényvédelmi munkája fölösleges, mert sem speciális kártevője, sem kórokozója nincs. Teljes érésben szedjük. Túléréskor előfordul, hogy kinyílik a termés és kihullanak a magok. Ősszel néhány fokos fagyban még kint maradhat a termés, komolyabb fagyok elől azonban szedjük fel és ha szükséges, száraz helyen utóérleljük.

Felhasználása
Elő-Ázsiában, néhol Európában is, kertekben ültetik és a magokat fűszerként használják. Felhasználása révén kapta egyik népies nevét, a feketeköményt. Régebben gyógyszerként is használták. Enyhén édeskés, fűszeres az íze. Magjaiban 0,5-1,5% az illóolaj, 35% a zsíros olaj. A népi gyógyászatban szélhajtó, étvágygerjesztő és nyálkaoldó hatásáért terjedt el. Zsíros olaját Ázsia egyes országaiban étolajként használják, illóolaját az illatszeripar hasznosítja.


RECEPTEK
• Katicavirágos rostélyos
80 dkg rostélyos, 2 evőkanál olaj, 3 szál újhagytna, 1 húsleveskocka, só, majoránna, kakukkfű, pirospaprika, katicavirág, vörösbor.
A rostélyost kicsontozzuk, vékonyra kiverjük és az olajban hirtelen átsütjük, hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát és néhány percig pirítjuk. Belerakjuk a húsleveskockát, az őrölt fűszereket, majd egy kevés vörösborral felöntve puhára pároljuk és rövid lére sütve tálaljuk.

• Sonkás palacsinta, katicavirággal fűszerezve
20 dkg liszt, 2 egész tojás, 3 dl tej, 2 dl szódavíz, só, 20 dkg főtt füstölt tarja, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, kevés őrölt katicavirág.
A lisztből, tojásból, tejből, szódavízből és sóból a szokásos módon palacsintatésztát készítünk, majd palacsintát sütünk. A palacsintákat úgy fektetjük egymásra, mint a tortalapokat.
A füstölt tarját kétszer átdaráljuk, belekeverünk 1 dl tejfölt, majd meghintjük a katicavirággal és jól összedolgozzuk. A palacsintalapokat ezzel kenjük, meg, majd meghintjük reszelt sajttal. A tetejére üres palacsinta kerüljön, az egészet vonjuk be a maradék tejföllel, amelyben egy-két evőkanál reszelt sajtot kevertünk. A sütőben átmelegítjük és úgy szeleteljük, mint a tortát.


Törökország
Çörek otu, adi çörek otu
Nigella sativa
Péksüteményekre szórják, néha a török kávét ízesítik vele:
Antalyában speciális kávét készítenek (çörek otu kahvesi) pörkölt katicavirágmag és csicseriborsó keverékéből. Emlékeztet a valódi kávé ízére, ugyanakkor gyomorbántalmakra is isszák. Szűkös időkben találták fel a kávé pótlására.


India
Kalonji, kandilla
Nigella sativa L. vagy néha Bunium persicum (Boiss.) B. Fedtsch
Angol nevei: charnushka, nigella, black caraway seed
A kandilla aromája gyenge. Íze a dióéra emlékeztet, fanyar, mintha menta és mák elegye lenne, kissé az oreganóra emlékeztet. Ha ujjainkkal elmorzsoljuk a magokat, azok borsos illatot adnak.
Az illóolaj-tartalom 0,5 és 1,5 % között változik. Az olajnak önmagában kellemetlen szaga van.
Nyugat-Ázsiában, Dél-Európában és Közép-Keleten őshonos. Elsősorban Indiában termesztik.
A növényt magról ültetik. A kandilla lehet egynyári vagy évelő típus, 60 cm magasra nő. Virágai fehérek-kékek, szürkészöld levelei szárnyasan összetettek. A mákgubóhoz hasonlatos magtokban találjuk a fekete magokat.
A magtokokat gyűjtik össze, amikor már kifejlődtek, de még nem pattantak fel. Megszárítva, szétmorzsolva a magok könnyen kiszedhetoek a tokocskákból.

Indiában a kandillát őrlés nélkül adják hüvelyesekből és zöldségekből készített fogásokhoz, előzoleg általában megszárítják és megpörkölik ízének és illatának felerősítéséhez. Különféle fűszerkeverékek alkotója, kenyérre is szórják. A Közép-Keleten és Törökországban kenyeret ízesítenek vele. Ezzel a fűszerrel érdemes kísérletezni, kiválóan kiegészíti a koriandert, a szegfűborsot, a borsikafüvet és a kakukkfüvet.
A bengáli ötfűszer (panch phoron, panch pharon, panchphoran, five spice) alkotórésze:
Édeskömény mag, konyhakömény mag, görögszéna mag, radhuni (amit sokszor fekete mustármaggal helyettesítenek) és nigellamag (más néven kalonji, charnushka, fekete köménymag) keveréke. Nem csípős. Nem tévesztendő ösze a kínai ötfűszer keverékkel. Nem őrlik meg! Megpörkölik az főzőolajban.

Az indiai természetgyógyászatban a kandillát stimuláló szerként, valamint felfúvódás és emésztési zavarok gyógyszereként alkalmazzák.
Gyakran használják fel rovarok elriasztására.


Üdv

Péter

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu