Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Erről a gyümölcsről rengeteg jót lehet elmondani, és csak egyetlen rosszat: nagy baj, hogy nincsen minden kiskertben, hobbitelken legalább néhány termő tő belőle.
Ismerjük meg!
Az áfonya (Vaccinium sp.) a hangafélék családjába tartozó cserjeféle, Észak-Amerikában és Észak-Európában őshonos. A szabad természetben 2500 méter tengerszint feletti magasság alatti hegyeken, erdőszéli ligetes területeken, fenyvesekben található. Több száz fajtája van, ezek közül a legismertebb a fekete, a vörös és a tőzegáfonya, ezek, ha nem is túl nagy számban, de Magyarországon is előfordulnak. Ezúttal a vörös áfonyát (Vaccinium vitis-idaea) mutatjuk be. Örökzöld törpecserje, kúszónövény, indái több méteresre is megnőnek. A termése kerek, élénkpiros bogyó, nagyobb, mint az elterjedtebb fekete áfonyáé. Hazánkban a Zemplénben, a Mecsekben és az Alpokalján fordul elő. Vadon élő változata ritkasága miatt fokozottan védett, de szerencsére termeszthető is: a napsütötte, lazább, savanyú talajú kertekben érdemes megpróbálkozni vele.
Miért jó?
A vörös áfonyára is igaz, hogy minél színesebb egy gyümölcs, annál több értékes hatóanyag van benne, és az is, hogy azok gyümölcsök a legértékesebb vitaminforrások, amelyek termesztett változatukban is megőrzik "vad" tulajdonságaikat. Márpedig számtalan megőrzésre érdemes jó tulajdonsága van: egészséges, vitamindús, nyomelemekben és antioxidánsokban gazdag, ráadásul aromás, finom. Sok értékes ásványi anyagot tartalmaz, kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink és mangán, foszfor is van benne. A-, B-, C-, és E-vitaminok gazdag forrása. Flavonoid-tartalmának köszönhetően érvédő hatású, csökkenti az infarktus kialakulásának veszélyét. A szájüregben és a húgyutakon fellelhető egyes baktériumok ellen is bevethető a benne lévő baktériumölő proantocianidin miatt. A vizsgálatok során ugyanis azt tapasztalták, hogy ez a vegyület segít megakadályozni, hogy a húgyúti fertőzések leggyakoribb előidézője, az E. coli baktérium hozzátapadjon a hólyag falát borító hámsejtekhez.
A benne lévő nagy mennyiségű fenol antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert, véd a fertőzések ellen, érvédő és sejtregeneráló, méregtelenítő, akadályozza a kőképződést, a gyulladásos és daganatos megbetegedések kialakulását, így kiemelkedő a betegségmegelőző hatása.
Hogyan fogyasszuk?
Természetesen a legjobb nyersen, turmixnak, gyümölcssaláta részeként, vagy sütemények mutatós díszítéseként. Az ínyencek savanykás aromája miatt szívesen használják mártásnak, szósznak, lekvárnak vadhúsok, sültek, rántott sajt mellé. Amerikában juharszörppel ízesítve az ünnepi pulykasültek elmaradhatatlan kísérője. Szörp, dzsem is készül belőle télire, különlegesség az áfonyalikőr és a bor is. Fagyasztva és aszalva is tartósítható, ilyen formában a kereskedelemben is kapható. Bioboltokban áfonyalé, sőt, ma már kapszulás kivonat is beszerezhető. A vörös áfonya kivonata koncentráltan tartalmazza a gyümölcs jótékony egészségvédő hatóanyagait. A HáziPatika Egészséges receptek rovatában, az olvasóink által beküldött receptek között találunk a vörös áfonya felhasználásra is ötleteket. Érdemes kipróbálni például a bundázott áfonyás csirkét vagy az áfonyás parféöntetet.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Rukola.
4 ok amiért legyen citromfű.
Alma ecet.
Így tilthatja le.