Az egészséges táplálkozás is lehet élvezetes
Sokan
azt hiszik, hogy azoknak, akiknek a koruk vagy valamilyen egészségügyi
gondjuk miatt oda kell figyelniük a táplálkozásukra, már semmi örömük
nem marad az evésben. De nem így van: vissza lehet, vissza kell adni az
evés örömszerző funkcióját is.
Miért kell odafigyelni?
Nem kell hozzá különösebben egészségtudatosnak, pláne szakembernek
lenni, hogy egy középkorú ember tudja, hogy ebben az életszakaszban
hányféle veszély fenyegeti egészségét, életét:
elhízás,
magas vérnyomás, cukorbaj, szív- és érrendszeri betegségek, agyi
katasztrófák, daganatok leselkednek ránk sok más betegség mellett.
Valóban nagyon észnél kell lenni ahhoz, hogy helyes életmóddal,
megfelelő táplálkozással, mozgással, stresszoldással, stb.
elkerülhessük.
A nők ráadásul még ebben az életkorukban szembesülnek a menopauza
folyamatával is, amely a felsoroltak mellett egyéb egészségügyi
problémákat is hozhat, például a
csontritkulást, a hormonhiányból adódó tüneteket és a
depresszióra
való hajlamot. Vagyis ha valaki eddig kevésbé figyelt oda netán magára,
most mindenképpen eljött az ideje, hogy tudatosabban őrizze egészségét
vagy igyekezzen helyreállítani azt. De nem kell elkeseredni: az
egészségvédelem eszközei között vannak olyanok is, amelyek nagyon
élvezetessé tehetők, újfajta élményt, színt, kalandot hozhatnak bárki
életébe. A táplálkozás mindenképpen ilyen. Tévhit ugyanis, hogy csak
fűrészporízű kenyérpótlókkal és ízetlen szójakockákkal, vízben főtt
zöldségekkel élhet az, akinek súlyfeleslege miatt diétáznia kell. Az
egészséges táplálkozás is lehet változatos, élvezetes!
Vizsgáljuk meg szokásainkat!
Negyven-ötven éves korára mindenkinek kialakulnak szokásai,
beidegződései, jók és rosszak egyaránt. Sok esetben nagy lépést
jelenthet az egészségesebb életmód felé, ha megfigyeljük, hogy milyen
szokásaink alakítják ki mindennapjaink szokott rendjét, hol érdemes
változtatni rajtuk. Például ha egy változó korban lévő nő ráébred, hogy
elhízás fenyegeti, tanácsos legelőször is megvizsgálnia (le is
jegyzetelnie) néhány napig, hogy hányszor, milyen körülmények között,
mennyit, mit eszik-iszik. Előfordulhat, hogy felfedez olyan szokásokat,
amelyek viszonylag könnyen megváltoztathatók, de mégis sokat
segíthetnek. Például reggelizik-e, milyen pékárut fogyaszt, iszik-e
folyadékot a kávén kívül reggelizés közben, rendszeres időpontban
ebédel-e, szokott-e nassolni, használ-e szakácskönyvet, kiszámolja-e a
szükséges mennyiséget főzés közben, illetve mi történik a háztartásában
az ételmaradékkal, stb. Nem mindegy az sem, hogy valaki hogyan eszik:
lassan, jól megrágva, sokszor megforgatva a szájában a falatot, vagy
gyorsan, türelmetlenül, darabosan, még azelőtt lenyelve, hogy az étel az
emésztést segítő nyállal jól elkeveredhetne. Az étkezés közbeni olvasás
is könnyen vezethet túlsúlyhoz, hiszen az agyunk nem figyel a beérkező
információra, így tovább eszünk jóllakás után is.
Kalandos újítások
A nők általában fogékonyabbak az újra, mind az ízek, a nyersanyagok,
az élelmiszerek, mind az ételkészítési technológiák terén - a változás
korába lépve többnyire már több idejük is van kísérletezni, mint fiatal
anyaként, pályakezdőként. A férfiakra inkább jellemző, hogy ragaszkodnak
a "jól bevált" ételekhez, de az is egy szép női feladat lehet, hogy
nemcsak a saját, hanem az egész család étkezését egészségesebbé tegyék.
Kis lépésekkel érdemes kezdeni: a cukor mellett/helyett kipróbálni más
édesítőket, például a gyümölcsök, a szőlőcukor, a méz édesítő erejét,
illetve a kalóriamentes édesítőszereket is. Jó, hogy az állati zsírok
helyett egyre több növényi olajat használunk, de technológiát váltva még
tovább lehetne lépni: például olajban sütés helyett párolással,
grillezéssel sok kalória bevitelét el lehetne kerülni. A
leghagyományosabb ételek is egészségesebbekké tehetők például, ha disznó
helyett pulykahúsból készítjük őket, vagy tejföl helyett tejjel
habarjuk be - a sor a végtelenségig folytatható. Érdemes "kiruccanni"
egyszer-egyszer más népek konyhájába is: élvezetes, közös kaland lehet
belekóstolni a kínai, a japán, az indiai, vagy az olasz, görög, szerb
stb. ételekbe, és ha teljesen nem is fognak átállni egyikre sem, de
mindegyikből el lehet lesni egészséges recepteket, ötleteket.
Megtanulhatjuk például, mi módon alkalmazhatjuk a nálunk még
meglehetősen idegen szóját. Ezt ugyanis igazán kár lenne kihagyni egy
változó korban lévő nő étrendjéből, hiszen tele van természetes
fitoösztrogénnel, ami csökkentheti a hormonhiányból származó tüneteket.
Változatosabbá kellene tenni a köreteinket: más népek konyhaművészetéből
megtanulhatjuk például, hogyan lehet megunhatatlanná tenni a rizst, mi
minden lehet az igazán színes, változatos saláták alapanyaga.
Egészség három tételben
Az egészséges táplálkozásnak minden életkorban alapvető eleme a
kiegyensúlyozott étrend, amelyben megfelelő arányban szerepelnek a
gabonafélék, a zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, húsok, zsiradékok,
cukrok, stb. A középkorúak esetében csak annyiban módosul ez az
alapelv, hogy még inkább figyelembe kell venni a szervezet ásványi
anyagszükségletét (például a csontok egészségének megőrzéséhez
szükséges kalciumbevitelt, a nem kevésbé fontos magnéziumot), a zsír-, a
finomított cukor és a liszt fogyasztásának visszaszorításával
fokozottan ügyelni kell a normál testsúlyra és a szív és az érrendszer
egészségének megőrzésére. A csontvédelem, a szívbarát étrend és a
súlykontroll szükségessége férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozik - ezek
módjaival, az ezekhez szükséges étrendekkel számos cikkünk foglalkozik.
Van azonban arra is lehetőség, hogy a helyes táplálkozás
megválasztásával csökkentsük a menopauza tüneteit. A kutatók
felfigyeltek arra, hogy a távol-keleti nők nem is ismerik azt a
fogalmat, amit a nyugati civilizáció "változás kori hőhullámokként" tart
számon. Úgy vélik, ennek oka az étrendben keresendő: sok,
fitoösztrogént tartalmazó szóját, illetve ásványi anyagokban gazdag
tengeri algát fogyasztanak. Aki nem tud megbarátkozni a szójával, sem
kocka vagy szelet, liszt, sem szójatej, csíra, tofu, vagy egyéb formában
sem, annak figyelmébe ajánljuk, hogy remek fitoösztrogén forrás még a
lenmagolaj, a napraforgómag, a bab, a barna rizs, a retek és a krumpli
is, sőt, az erdei gyümölcsökben, a kékszőlő és a déligyümölcsök héjában
található bioflavonoidok is hasonlóan jó hatásúak. Van, amikor a
visszafogottság használ: például a hőhullámok a cukor-, a só- és a
koffeinbevitel visszaszorításával is elkerülhetők.
Lelje benne örömét!
Mindaz, amit a változó korról olvasott, megtanult, illetve amire
önmagát figyelve rájött, egyetlen célt szolgálhat: minél jobbá tenni az
életét ebben a természetes folyamatban, életszakaszban is. Fontos, hogy
az ajánlásokat ne korlátozásnak érezze, hanem annak, amik: lehetőségnek
egészsége, jó közérzete megőrzéséhez, új ízek, új energiaforrások,
élmények felfedezéséhez. Új fűszereket, recepteket, teákat kipróbálva a
kísérletező kedve nemcsak magának, hanem családjának, környezetének is
sok örömet szerezhet.
házipatika.com
Kommentáld!