Betegségeink: Uborka: nemcsak finom,hanem szépít és gyógyít is

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 224 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 224 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 224 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 224 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Uborka: nemcsak finom, hanem szépít és gyógyít is

2008. 05. 23., péntek

Az uborka (Cucumis sativus) a tökvirágúak (Cucurbitales) rendjébe, a kabakosok (Cucurbitaceae) családjába tartozó növényfaj. Ugyanabba a nem­zetségbe tartozik, mint a sárgadinnye. Számos nemesített változata létezik.
Termését fogyasztjuk, aminek C-vitamin tartalma 10-20 mg/100 g, viszont sok magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, nátriumot és vasat tartalmaz. Táplálkozási értékét azzal növeli, hogy kedvező hatású a gyomor működésére, nagy káliumtartalma vízhajtó hatású. Ez a keletről származó növény hatalmas, 96%-os víztartalommal rendelkezik, és fontos szerepet tölt be szervezetünk folyadékszükségletének kielégítésében, és ez az oka kifejezett frissítő hatásának. Az uborka tápanyagtartalma elhanyagolható, kis mennyiségű fehérjét (1 g/100 g), zsírt (0,1 g/100 g) és szénhidrátot (1,7 g/100 g) tartalmaz. Említést érdemel a vízben oldódó vitaminok közül a B1 vitamin (60 µg/100 g ), B2 vitamin (50 µg/100 g) és folsav (14 µg/100 g), ásványi anyagait tekintve kálium (150 mg/100 g) illetve magnézium (16 mg/100 g) tartalma, amelyek kedvező táplálkozás-élettani hatásait nyersen, lehetőleg héjával együtt fogyasztva tudjuk leginkább megőrizni. Energiatartalma igen csekély (12 kcal/100 g). Az uborka fogyasztása elsősorban forró égövi tájakon, pl. Indiában, Görögországban gyakori, és az említett régiókban a nálunk használatosnál gazdagabb receptúra kiépülését eredményezte. Az uborka felhasználása nálunkfelé meglehetősen színtelen, mivel főként salátának, savanyúságként, esetleg nyersen, szendvicsek kiegészítőjeként fogyasztjuk. A nemzetközi konyhát, illetve saját fantáziánkat felhasználva gazdagíthatjuk uborkás receptjeink tárházát, ily módon helyet kaphat a töltött zöldségételek sorában, hidegtálak részeként, köretként vagy éppen szendvicskrémek ízesítőjeként. Kiváló leves, ivólé készíthető belőle. Mindemellett hagyományos salátáinkat is különlegesebbé tehetjük az uborka könnyed zamatához rendkívül jól illeszthető fűszerek - pl. kapor, menta, citromfű, borsikafű, gyömbér valamint citromlé, bor-, gyümölcs- és fűszeres ecetek - alkalmazásával.

Külön figyelmet érdemel az uborka népi gyógyászatban, házi kozmetikában betöltött szerepe. A régi korokban elsősorban hűsítő, frissítő tulajdonságát a meleg elleni védekezésben használták ki, gyulladások, láz csillapítására alkalmazták. Indiában az erős, fűszeres ételek hatásának ellensúlyozására szolgált. Kozmetikumként eredményesen vethető be a bőr vízhiányos állapotainak enyhítésére, a napégette bőr hűsítésére. A bőrt tisztítja is, a fáradt arcot pillanatok alatt felfrissíti. (Elég a szeleteket felrakni az arcbőrre, de még jobban feszesít, ha az uborkát összeturmixoljuk, összekeverjük néhány csepp citrommal és egy tojás felvert habjával, ezt használjuk pakolásnak). Az uborka ideális fogyókúrázóknak és vesebetegeknek, szem- és lábduzzadás ellen, de még reuma és köszvény ellen is. Különösen alkalmas cukorbetegek, fogyókúrát folytatók étrendjébe való beépítésre. Fogyasztása egyes megbetegedések (pl. epekő, rekeszsérv) esetén panaszt okozhat (pl. puffadás), így étrendbe illesztése az egyéni tűrőképességnek megfelelően történhet. Jól hat a szervezet vízháztartására, segít a sejtekből kioldani a felesleges savakat és zsírokat. A cellulitis-problémákkal küzdő nőknek azt ajánlják, esténként egyenek citrommal ízesített uborkasalátát. Ez jót tesz a túlsavasodott szervezetnek, a bélflórát is regenerálja – például antibiotikum szedése után. Ilyenkor különösen ajánlott a kovászos uborka levét inni, ami meleg időben két-három nap alatt elkészül.

Címkék: sok szeretettel. 201502.04

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu