Betegségeink: Pitébe zárt sós és édes finomságok.

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 223 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 223 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 223 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 223 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Pitébe zárt sós és édes finomságok.

A középkori lakomák zárt pitéiben a szigetelő burokként szolgáló tésztában megfőttek a hozzávalók.
A tűzhely megjelenésével a készítési technikák kifinomultabbá váltak.
A konyhában az édes piték csak később bukkantak föl.A cukornádból nyert cukor ugyanis luxuscikknek számított a kora újkori kontinensen.Mézzel ugyan sok mindent édesítettek,de az édes töltelékkel készült piték,tészták és egyáltalán a desszertek megjelenésében 1 német kémikus találmánya jelentett fordulatot.
Anreas Sigismund Marggraf berlini laboratóriumában a 18.század közepén kikísérletezte,hogyan lehet cukrot előállítani a takarmányrépából.Ezzel kezdetét vette az európai cukorgyártás.Mind szélesebb néprétegek számára váltak elérhetővé az édes finomság,és megkezdődött az édes piték diadalútja.Nagyjából ekkortól különböztették meg a piték tetejét is aszerint,hogy édes vagy sós fogást rejt-eleinte csak a sósakat díszítették ráccsal,különféle tésztából kivágott mintázattal.

                          Megunhatatlan.
A piték variációinak,kombinációinak sora szinte végeláthatatlan és megunhatatlan:lehet főétel vagy desszert,melegen,langyosan egyaránt kitűnő,hidegen pedig jól jön piknikre éppúgy,mint uzsonnára.Szinte minden országnak megvannak a már-már nemzeti eledelnek számító pitéi,amelyek döntően európai országokból indultak világhódító útra.
Magyarországon piteként elsősorban azok az édes és ritkábban sós töltelékkel készülő sütemények vagy ebédtészták ismertek,amelyeket két omlós tésztaréteg határól-ezek közül a felső lehet rácsos vagy egyenletesen simára nyújtott tésztalap.A gyümölcsökkel szórt,kevert tésztából álló finomságok egy része is a pite kategóriájába sorolható.

Világszerte kedvelt,a jobbára húsos töltelékkel,kerek,lapos piteformában készült,tartalmas piték,amelyeknek a tetején ropogósra sül az omlós vagy leveles tésztaréteg,alul pedig a gazdag raguvá teljesedő finomságok illatoznak a tálalás során.

Egy biztos:pitét egész évben és minden alkalomra jó tálalni!

Forrás: TVR Újság 2016.november 14.-20.     46.Hét.



                        

Almás-diós pite recept
Almás-diós pite

Hozzávalók
A tésztához:
  • 60 dkg finomliszt
  • 40 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 1 cs sütőpor
  • 3 db tojás sárgája
  • 2 evőkanál tejföl
  • csipet só
A tészta lekenéséhez:
  • 1 db tojás
  • A töltelékhez:
  • 3 kg alma
  • őrölt fahéj ízlés szerint
  • 10-20 dkg cukor almától függően
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg mazsola
A díszítéshez:
  • porcukor
Forrás: http://receptneked.hu/edes-sutemenyek/almas-dios-pite/

SÜTŐTÖKÖS PITE
IMG_1889Egy pitéhez:2 lágyan felvert tojás
2 csésze sütőtök püré (megsütött, kihűtött, héj nélkül összetört sütőtök hús)
3/4 csésze cukor
fél teáskanál só
fél teáskanál gyömbér
egy teáskanál fahéj
1 és 2/3 csésze habtejszín (állati, 30%-os)pite tészta (Pate Brisee, a krémek, piskóták alatt)A tészta kivételével keverjük össze a hozzávalókat.
Egy pite formát kibélelünk a tésztával, a felesleget levágjuk körben.
Én elősütöttem pitesúlyokkal 15 percet.
Ezután ráöntjük a tökös keveréket, és 220 fokon 10 percig sütjük.
10 perc után a hőfokot 180 fokra mérsékeljük és még 45 percig sütjük a pitét.
hagyjuk teljesen kihűlni.IMG_1892Finom, finom, bár aki édesebben szereti szerintem nyugodtan tehet bele több cukrot.
Ti hogyan szeretitek leginkább a sütőtököt?IMG_1894Forrás: http://nassolda.receptneked.hu/2015/01/29/sutotokos-pite/
Meggyes pite recept
Meggyes pite


Hozzávalók:
  • 30 dkg vaj
  • 3 cs vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 6 tojás
  • reszelt citromhéj
  • 15 dkg kristálycukor
  • 30 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 70 dkg meggy
Elkészítése:Magozzuk ki a meggyet, majd tegyük egy szűrőbe, hogy teljesen lecsepegjen mielőtt a tésztára szórjuk.A tojások sárgáját tegyük bele egy keverőtálba, adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, és a porcukrot, majd robotgéppel keverjük jó habosra. A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, majd kanalanként adjuk hozzá a kristálycukrot, és addig verjük, hogy jó kemény habot kapjunk. Ezután fakanállal apránként óvatosan keverjük a tojás sárgás-vajas masszához a keményre felvert habot. A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk a habos masszához, és szintén fakanállal, óvatosan keverjük össze.A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a fele mennyiségű tésztát. Ezután szórjuk meg a meggynek a felével, majd öntsük rá a maradék tésztát. A tetejét egyenletesen simítsuk el, majd szórjuk meg a maradék meggyel.Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon kb 35-40 perc alatt süssük készre (én légkeverésnél 150 fokon, 35 percig sütöttem), és amikor a teteje már szépen megbarnult, egy sütőpapírral letakartam nehogy túlbarnuljon.
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.Tálalás előtt a sütemény tetejét ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd éles késsel szeleteljük fel.Forrás: http://receptneked.hu/edes-sutemenyek/meggyes-pite-10/

Címkék: sütés-főzés.

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu