Manapság
sokszor kerül szóba a paleolitikus étrend. Több szerző gondolja, hogy a
táplálkozással összefüggő ún. civilizációs betegségek (elhízás,
szívkeringési zavarok, coeliakia) egyre gyakoribb megjelenése genetikai
állományunkkal hozható összefüggésbe.
Ezen
nézet követői azt ajánlják, hogy térjünk vissza az "ősi"
táplálkozáshoz, továbbá javaslatokat tesznek bizonyos élelmiszerek,
nyersanyagok étrendből történő kiiktatására. A fentiek értelmében
tiltott két különösen kiemelt "veszélyforrás": a tejből, tejtermékekből
és a gabonafélékből (búza, kukorica, rizs) készült termékek (kenyér,
liszt, tésztafélék, stb.). Hasonlóan nem kívánatos az ásványi
anyagokkal, vitaminokkal dúsított készítmények sokasága, üdítőitalok,
alkoholos italok, fűszerek, burgonya, minden színezékkel, ízesítővel,
édesítővel ellátott termék. Továbbá nem fogyaszthatunk babféléket,
cukrot, csírákat,
olajat,
mogyoróféléket, keményítőt és más olyan élelmiszereket, amelyek a mai
kor termékei. A hús az alapja az étrendnek, itt irányelv, hogy felváltva
fogyasszunk mindenféle húsfajtát: szárnyast, nagy vágóállatot, halat,
tenger gyümölcseit.
A paleolit időszak
A paleolitikum, őskőkor vagy pattintott kőkorszak földtörténeti
szempontból a pliocén végével
és a pleisztocénnel esik egybe, melyre jellemzőek a jégkorszakok -
glaciálisok -, illetve a
köztük lévő melegebb időszakok, az interglaciálisok. A korszak három
részre osztható, úgymint alsó paleolitikum (i. e. 4 millió - i. e. 200
ezer), középső paleolitikum (i. e. 200 ezer - i. e. 30 ezer) és felső
paleolitikum (i. e. 30 ezer - i. e. 10 ezer). Az alsó paleolitikum
idején alakul ki a Homo sapiens (értelmes ember). A középső
paleolitikumban, a Homo sapiens elvándorol Délkelet-Afrika területéről,
és fokozatosan elterjed a kontinenseken, az időszak végére Európába
érkezik. Az utolsó jégkorszak i. e. 75 ezerben (középső paleolitikum)
kezdődött és i. e. 10 ezer táján ért véget (felső paleolitikum). Az
eljegesedés csúcsa i. e. 25 ezerre tehető, ekkor a Homo sapiens már
Európa területén is tartózkodik, tehát át kellett élnie a jégkorszakot,
Afrika területén az eljegesedés nem okozott drámai változásokat,
ellentétben az északi területekkel.
Milyen lehetett az élet és az étrend a paleolitikumban ?
Írott források híján sohasem lehetünk biztosak abban, hogy elődeink
hogyan éltek, étkeztek.
Az életmódi, étrendi minta rekonstruálását az is akadályozza, hogy
összességében a lelőhelyek száma és az előkerült egyedek száma kevés,
azok általában nem egészek, hanem inkább töredékesek, hiányosak. Tovább
nehezíti a tisztánlátást a témában, hogy a régészeti lelőhelyeken
feltalált maradványok megítélése nehézkes, mert a növényi eredetű
termékek kevésbé maradtak fent, mint az idő- és talajviszonyoknak jobban
ellenálló csontok, állatcsontok is. Az emberek, a paleolitikumban,
amelyre az időleges táplálékbőség és a nagy
éhínségek szakaszos váltogatása jellemző, vadászattal és
gyűjtögetéssel szerezték táplálékukat.
Tudta?
A paleolitikum
emberének élettartama nem érte el a mai átlagéletkort. Számítások
szerint kevesen érték meg az 50. életévet, a legtöbben 40 éves koruk
előtt meghaltak. Az őskorban a nők nagyobb valószínűséggel haltak meg a
40 éves kor előtt, minden bizonnyal a szüléssel járó megterhelések és
veszélyek miatt.
A paleolitikumi emberek étrendjéről többféle módszerrel kaphatunk
információt, attól függően, hogy milyen maradvány áll a
rendelkezésünkre. Mikrobotanikai maradványokból az ún. fitolit (azaz
növényi eredetű, apró kovatartalmú részecske) mutatható ki, vagy növényi
lenyomatok láthatók az agyagban, pollenszemcsék maradhatnak meg a
koprolitokban (megkövesedett ürülék). A kőszerszámok élein, illetve
edények belsejében található
maradványok kémiai elemzésével is információhoz juthatunk. Azonban a
hétköznapi étrend kutatásának egyetlen módja az emberi maradványok
vizsgálata. Gyomortartalom vizsgálatára csak ritkán és kivételes
esetekben van lehetőség. A már említett koprolitban fennmaradhatnak
csonttöredékek, növényi rostok, halak, pikkelyek, csigákból, tojásokból,
csonthéjasokból származó héjdarabok, állatszőrök, gombaspórák,
fonalféreg, növényi
parazita maradványok, valamint más élősködők is.
A fog felszínének kopási mintája is sokat elárulhat a fog
tulajdonosának étrendjéről. A módszer alapja az, hogy az ételben lévő
koptató részecskék karcolásokat hagynak a
fogzománcon,
amelyeknek iránya és hosszúsága közvetlen kapcsolatban áll az étrend
állati és növényi elemeivel, valamint azok elkészítési módjával.
Izotópos módszerek is segíthetnek a paleolitikumi ember
táplálkozásának vizsgálatában. Az embercsontok kollagéntartalmának
izotópos elemzése sokat elárul az ember hosszú távú
tápanyagfelvételéről. A módszer azon alapszik, hogy a különböző
elfogyasztott élelmiszerek kémiai lenyomatot hagynak a szervezetben,
amelyek "leolvashatók". A szénizotóp-arányok (13C:12C) a növényi
táplálékok eredetének meghatározására alkalmasak. A kollagén
nitrogénizotóp-arányának meghatározásából arra következtethetünk, hogy
inkább állati vagy
növényi eredetű étrendet folytattak őseink. Szintén a növények
étrendi szerepére utal a csontban lévő stroncium és kalcium arány
(Sr/Ca).
A következtetések
A fenti módszerek alapján az állapítható meg, hogy az alsó
paleolitikum végétől (i. e. 30 ezer) az étrend egyre vegyesebbé vált, a
hús jelentősége csökkent, mellette gyümölcsöket, nyers zöldségeket,
magvakat és mézet fogyasztottak. Ez különösen az archaikus Homo
sapiensre (közvetlen elődünk) igaz, aki az aktív vadászat mellett
szélesebb étrendi forrásokat is kiaknázott (növények), mint a
neandervölgyiek (a két alfaj néhány tízezer évig egymás mellett élt a
Közel-Keleten és Európában). Ugyanakkor földrajzi különbségek is
megfigyelhetők, míg az észak-északnyugaton élő emberek inkább
vadásztak, délebbre és a mediterrán vidékeken, valamint keleten lévő
klánok étrendje többféle növényt is tartalmazott. A paleolitikum korában
(és az azt követő időszakokban) az energia-bevitel és az
energiafelhasználás állandó szinten volt, a fizikai aktivitáskor
felhasznált energiát a felvett energiamennyiség fedezte. Ezt az
energiamennyiséget a szűkösebb időszakokban igen nehéz volt biztosítani
(ha nem lehetetlen), csak és kizárólag vadászattal.
Tehát ha őseinknek sikerült zsákmányt ejteni, elképzelhetetlen, hogy
az állatnak valamely részét nem hasznosították volna, és azt eldobják
(agy- és csontvelő, állati vér, tejes tőgy), valószínűleg minden ehetőt
elfogyasztottak. Az eszközeik is folyamatosan formálódtak, finomodtak,
amelyek egyre könnyebbé tették a nyersanyagok feldolgozását. Továbbá
kimutatták, hogy a növényi és állati táplálék étrendi aránya a középső
paleolitikumtól a mezolitikumig nem változott radikálisan. A gabonafélék
már a háziasítás kezdete előtt is jelentős mennyiségben jelen voltak az
étrendben.
Az emberi történet összidejének 99%-ban a hominidák (emberfélék)
gyűjtögetésből és dögevésből, vadászatból éltek. Bár a genetikánk nem
változott a paleolitikum óta, de az ember nagy evolúciós előnye az
adaptáció (alkalmazkodás) képessége, amellyel tulajdonképpen minden
körülményhez, legyen az optimális, vagy szélsőséges egyaránt
alkalmazkodni tud.
Bár egyes szerzők szerint a domesztikáció (háziasítás) "végzetes"
változásokat hozott az emberi étrendben, egy tényről nem szabad
megfeledkezni, nevezetesen arról, hogy a "neolitikus forradalomnak"
köszönhetően, vagy következtében, az emberek létszáma nagymértékben
megnőtt világszerte.
Érvek - ellenérvek?
Az egyik probléma, a már fentebb leírt kevés és töredékes régészeti
lelet mellett az, hogy a paleolitikum emberének élettartama nem érte el a
mai átlagéletkort, ezért nem tudhatjuk, hogy a táplálkozása
következtében milyen betegségek manifesztálódhattak (jelenhettek meg)
volna körükben. További nehézséget okoz, hogy az életmódbeli és a
környezeti tényezők is egészen mások voltak (nem volt környezeti
ártalom, levegőszennyezés, dohányzás), és a
stressz
sem volt olyan fokon és formában jelen az emberek életében, mint
manapság. A fizikai aktivitásuk lényegesen több volt, így nem meglepő,
hogy az "energiamérlegük" (bevitt és felhasznált energia) kedvezőbb
képet mutathatott, mint a miénk. Az elhízás többek között ezért sem
lehetett számottevő közöttük.
Tudta?
Számítások szerint,
ha az emberiség egésze visszatérne a paleolitikus étrendhez, a földön ma
élő állatok összessége és az élelmiszeripar együttesen sem lenne képes
ellátni a lakosságot ilyen mennyiségű hússal.
A mai modern kor embere sokkal többet tölt fizikailag inaktívan
(ülőmunka, számítógép, televízió), jobb energia- és tápanyag ellátottság
mellett, mint ősei, így az elhízás gyakorisága megnőtt. Ugyanakkor
közismert az összefüggés a II. típusú diabetes (cukorbetegség) és az
elhízás között. Azt is tudjuk, hogy a cukorbetegségnek érszövődményei
lehetnek, vannak. A sok állati eredetű fehérje fogyasztása ebben az
esetben kifejezetten hátrányos, hiszen a vesében az érszövődmények
kialakulását elősegíti. Továbbá a genetikailag krónikus
veseelégtelenségre hajlamos egyéneknél is generálhatja a folyamatot. Ne
feledkezzünk meg a történelmi korokból jól ismert köszvényről, mint az
"uralkodó osztály betegségéről" sem, amelynek megjelenésében szintén
nagy szerepet játszik az állati eredetű fehérjékben és zsírokban gazdag
táplálkozás. Őseink több halat fogyasztottak, jobb volt a n-3 és n-6
zsírsavak aránya az étrendjükben, ez követendő példa lenne a szív- és
keringési betegségek szempontjából.
Valószínűleg csontritkulásban sem szenvedtek, ennek okai az
élethosszban, a fizikai aktivitásban és a szabad levegőn való
tartózkodásban keresendő. A sok állati eredetű fehérje fogyasztása
jelentős foszforbevitellel is jár, és ez a két tényező együttesen,
elősegíti a kalcium kiürülését a szervezetből. Ezért is fontos korunk
emberének a kalcium bevitelén javítani, amelyre a legalkalmasabbak a tej
és a tejtermékek, külön hangsúlyt fektetve a probiotikus termékekre,
amelyeknek fogyasztása további előnyökkel járnak (elősegítik a "jótékony
baktériumok" megtelepedését a bélflórában). A tej emészthetőségével
kapcsolatosan, pedig elmondható, hogy az anyatej is tartalmaz laktózt
(tejcukrot) és azt az újszülöttek emészteni tudják. A gabonafélék
jelenleg a táplálkozásunk alapját képezik, jelentős rost-, vitamin- és
ásványi anyag-források. A fontosságukat nem a háziasítás során nyerték,
hiszen a domesztikáció folyamán nem "felfedezték", hanem elkezdték
termeszteni a
már általuk ismert növényeket.
Korunk emberének mindenképpen van min javítania az életmódjával, a
táplálkozásával kapcsolatosan, de azt tegyük okosan! Ne hagyjuk
figyelmen kívül "örökségünket", de kezeljük azt a realitások talaján! Ne
feledkezzünk meg a mai tudásunkról, amelyet komoly kutatások
támasztanak alá! Az indokolatlanul tartott diéta, étrend
hiányállapotokhoz, egészségügyi problémákhoz vezethet!
Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Kommentáld!