Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Mindannyian ismerjük a haldokló öreg király meséjét, aki sorra kérdezi lányait, hogy mennyire szeretik őt. A legkisebb királykisasszony úgy válaszol, hogy annyira szereti, mint az emberek a sót. A király ezért kikergeti őt az udvarból, keveselvén a szeretetet. Amikor aztán só nélkül kezdenek főzni neki, hamarosan rájön, hogy ő is „erősen szereti a sót” és só nélkül minden ízetlen. A király megbánja, hogy elkergette legkisebb leányát és azon nyomban neki adja egész királyságát. Felmerül a kérdés, hogy vajon valóban ennyire szeretjük-e a sót? Igaz-e, hogy szinte minden ételhez használjuk, és így napi szinten juttatjuk szervezetünkbe? Tudatában vagyunk-e összes hatásának és körültekintően alkalmazzuk-e, ennek megfelelően? Néhány éve a „só” szó mindenki számára ugyanazt jelentette. Nátrium-klorid, más néven asztali só, amiből mindenbe, még az édes ételekbe is kell legalább egy csipet. Használata ugyanolyan egyértelmű volt, mint a fehér lisztté, vagy a finomított cukoré. Mondhatjuk, hogy egy kicsi semmiből nem árt meg.. Azonban az éves sófogyasztás egy főre jutó átlag mennyiségének alsó határa 4,3 kg. Egy 4,3kg-os sótömb az nem semmi. Ez napi minimum 12 g sót jelent(az átlag felső határa napi 20 g), az ajánlott 5 g helyett. Magyarországon a sófogyasztás 7,5 g nátriumbevitelre tehető, ami közel négyszerese az OÉTI által ajánlott 2 g/nap értéknek. Miért is fontos adat ez? Az átlagos és egészséges felnőtt szervezetben kb. 100 g nátrium található. A nátrium hatással van a sav-bázis egyensúlyra, az idegrendszerre, a szívre, a szervezetben található folyadék tömegére és a szervezet legfőbb elektrolitjaira. A sóban található nátriumra és káliumra kis mértékben szükségünk van az idegrendszer működéséhez, ezért tartják többen veszélyesnek a teljesen sómentes étrendet. Kutatások szerint azonban a túlzott nátriumbevitel szerepet játszik a különféle szívbetegségeknél és a magas vérnyomás kialakulásánál. Magas vérnyomásban szenvedőkről gyakorta derül ki, hogy szeretik a sós ételeket, gyakran utánsózzák menüjüket. Graham MacGregor, aki azon brit mozgalom vezetője volt, amelynek eredményeként sikeresen csökkentették az élelmiszeriparban fölhasznált só mennyiségét, hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok területén a sózás visszaszorításával évente 150 000 szívrohamot és agyi katasztrófát lehetne megelőzni. Tetemes számok ezek, amikre érdemes odafigyelni. „A (mesterséges)só szervetlen anyag, izgató és mérgező hatású.” Dr. Shelton A konyhasó ugyanakkor a vese egyik fő ellensége is. Az egészséges vese napi 4-5 mg szervetlen sót tud kiválasztani. Ennél jóval többet juttatva szervezetünkbe, az lerakódik és kőképződéshez, meszesedéshez vezet. A veseműködés segítése érdekében kerülni kell az ajánlottnál nagyobb mennyiségű só-bevitelt! A szervetlen só ráadásul vizet köt meg, akadályozza a húgysav kiürülését, rabolja a kálciumot, károsítja az idegrendszert. A zöldhályognál, bőrkeményedéseknél és az időskori elbutulás megjelenésénél is szerepet játszhat. Mit tehetnénk mégis, ha nem szeretnénk „sótlan” életet élni? Szerencsére néhány éve hazánkban is elérhető a mesterséges sónak egy jóval egészségesebb alternatívája, a természetes Himalája(Himalaya) kristálysó. A Himalaya sót úgy is emlegetik, mint az egészséges sót, a lúgosító sót, vagy éppen az élet sóját! Beszámolók szerint 84 féle ásványi anyagot tartalmaz. A kristály só a szervezetben különös módon segít felbontani a lerakódásokat, meszesedéseket. Így valamelyest enyhíthető még a korábbi túlzott konyhasó fogyasztás negatív hatásait is. Modern biofizikai kutatások foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy egy anyag kristályszerkezete hogyan befolyásolja a pusztán a molekula szerkezetéből adódó kémiai hatásokat. A Himalaya só erősíti az immunrendszert, sókristályának rezgése bioenergetikusok szerint enyhíti a koncentrációs- és alvászavarokat, a stresszes állapotot. Használatakor azonban ugyanúgy ajánlott mértéket tartani! Takáts Kriszta
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!