Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Mindannyian
ismerjük a haldokló öreg király meséjét, aki sorra kérdezi lányait,
hogy mennyire szeretik őt. A legkisebb királykisasszony úgy válaszol,
hogy annyira szereti, mint az emberek a sót. A király ezért kikergeti őt
az udvarból, keveselvén a szeretetet.
Amikor
aztán só nélkül kezdenek főzni neki, hamarosan rájön, hogy ő is „erősen
szereti a sót” és só nélkül minden ízetlen. A király megbánja, hogy
elkergette legkisebb leányát és azon nyomban neki adja egész
királyságát.
Felmerül
a kérdés, hogy vajon valóban ennyire szeretjük-e a sót? Igaz-e, hogy
szinte minden ételhez használjuk, és így napi szinten juttatjuk
szervezetünkbe? Tudatában vagyunk-e összes hatásának és körültekintően
alkalmazzuk-e, ennek megfelelően?
Néhány éve a „só” szó mindenki számára ugyanazt jelentette.
Nátrium-klorid,
más néven asztali só, amiből mindenbe, még az édes ételekbe is kell
legalább egy csipet. Használata ugyanolyan egyértelmű volt, mint a fehér
lisztté, vagy a finomított cukoré. Mondhatjuk, hogy egy kicsi semmiből
nem árt meg..
Azonban
az éves sófogyasztás egy főre jutó átlag mennyiségének alsó határa 4,3
kg. Egy 4,3kg-os sótömb az nem semmi. Ez napi minimum 12 g sót jelent(az
átlag felső határa napi 20 g), az ajánlott 5 g helyett.
Magyarországon
a sófogyasztás 7,5 g nátriumbevitelre tehető, ami közel négyszerese az
OÉTI által ajánlott 2 g/nap értéknek. Miért is fontos adat ez?
Az átlagos és egészséges felnőtt szervezetben kb. 100 g nátrium található.
A nátrium hatással van a sav-bázis egyensúlyra, az idegrendszerre, a
szívre, a szervezetben található folyadék tömegére és a szervezet
legfőbb elektrolitjaira.
A
sóban található nátriumra és káliumra kis mértékben szükségünk van az
idegrendszer működéséhez, ezért tartják többen veszélyesnek a teljesen
sómentes étrendet.
Kutatások
szerint azonban a túlzott nátriumbevitel szerepet játszik a különféle
szívbetegségeknél és a magas vérnyomás kialakulásánál. Magas
vérnyomásban szenvedőkről gyakorta derül ki, hogy szeretik a sós
ételeket, gyakran utánsózzák menüjüket.
Graham
MacGregor, aki azon brit mozgalom vezetője volt, amelynek eredményeként
sikeresen csökkentették az élelmiszeriparban fölhasznált só
mennyiségét, hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok területén a sózás
visszaszorításával évente 150 000 szívrohamot és agyi katasztrófát
lehetne megelőzni. Tetemes számok ezek, amikre érdemes odafigyelni.
„A (mesterséges)só szervetlen anyag, izgató és mérgező hatású.” Dr. Shelton
A
konyhasó ugyanakkor a vese egyik fő ellensége is. Az egészséges vese
napi 4-5 mg szervetlen sót tud kiválasztani. Ennél jóval többet juttatva
szervezetünkbe, az lerakódik és kőképződéshez, meszesedéshez vezet. A
veseműködés segítése érdekében kerülni kell az ajánlottnál nagyobb
mennyiségű só-bevitelt!
A
szervetlen só ráadásul vizet köt meg, akadályozza a húgysav kiürülését,
rabolja a kálciumot, károsítja az idegrendszert. A zöldhályognál,
bőrkeményedéseknél és az időskori elbutulás megjelenésénél is szerepet
játszhat.
Mit tehetnénk mégis, ha nem szeretnénk „sótlan” életet élni?
Szerencsére
néhány éve hazánkban is elérhető a mesterséges sónak egy jóval
egészségesebb alternatívája, a természetes Himalája(Himalaya)
kristálysó.
A Himalaya sót úgy is emlegetik, mint az egészséges sót, a lúgosító sót, vagy éppen az élet sóját! Beszámolók szerint 84 féle ásványi anyagot tartalmaz.
A kristály só a szervezetben különös módon segít felbontani a
lerakódásokat, meszesedéseket. Így valamelyest enyhíthető még a korábbi
túlzott konyhasó fogyasztás negatív hatásait is.
Modern
biofizikai kutatások foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy egy anyag
kristályszerkezete hogyan befolyásolja a pusztán a molekula
szerkezetéből adódó kémiai hatásokat.
A Himalaya só erősíti az immunrendszert,
sókristályának rezgése bioenergetikusok szerint enyhíti a
koncentrációs- és alvászavarokat, a stresszes állapotot. Használatakor
azonban ugyanúgy ajánlott mértéket tartani!
Takáts Kriszta
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!