Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Kamu élelmiszerektől roskadoznak a magyar boltok polcaihús
2014. március 18., kedd 5:33 Pénzcentrum.hu |
|
Növényi zsiradékok,
tejipari melléktermékek, és még számos további olyan alapanyag található
meg az utánzat ételekben, amik nagy mennyiségű fogyasztása nem
feltétlenül van kedvező hatással szervezetünkre. Szendvicsfeltét, frissföl vagy épp kakaómassza csoki
helyett, mind ilyen termékek. Ugyan olcsóbbak, és ízük alapján sem
mindig mondanánk meg, hogy nem eredeti terméket eszünk, jobb ha
átgondoljuk, mit vásárolunk. Ez utóbbiakat szoktuk élelmiszer imitátumoknak nevezni:
olyan termékeknek, melyeknek neve hasonló az eredetihez, de összetevőik
révén már nem hívhatjuk őket ugyanúgy, mert egész más hozzávalókkal
helyettesítik azokat. Legtöbbször a tej alapú termékekkel vannak visszaélések, például a sajtszerű vagy tejfölre hajazó élelmiszerek, vagy az áltej esetében. De húsipari termékutánzatokkal
is találkozhatunk a boltok polcain: ezek megvásárlásával sem
feltétlenül azt kapjuk, mint hinnénk. Egy kenőmájas esetén például
örülhetünk, ha húsz százalékban tartalmaz májat.
Legális utánzatok
Sokszor találkozunk az élelmiszer utánzatokkal, és elképzelhető, hogy nem is tudjuk pontosan, melyek azok. Olcsóbbak,
de hosszú távon rosszabbul járhatunk velük. Az élelmiszer utánzatok
egyes termékek alacsonyabb minőségű és olcsóbb, olykor egészségre káros
változatai. Hamisított élelmiszerekként is tekinthetnénk rájuk,
hiszen az eredetitől eltérő alapanyagból készülnek. Azonban a jelenlegi
szabályozás szerint már egy-egy ilyen termék nem futhat azonos néven,
amennyiben esetleg növényi zsiradékkal helyettesítik az eredeti
összetevőt, akkor ezt a gyártóknak jelezniük kell. Így lesz a tejfölből
például farmföl.
KATTINTS! Ki lakik ezzel jól? Kiderültek a luxuséttermek titkai - exkluzív fotók
A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület szerint számos példát lehet látni nap mint nap a hamisításra:
többek között ha lejárt alapanyagokból készül valami, vagy egy olcsó
terméket drága megfelelőjének csomagolásába bújtatnak. Esetleg nem
engedélyezett összetevők használata (mint például a pár évvel ezelőtti
pirospaprika botrány esetében, amikor míniummal keverték a fűszert),
vagy a külföldi áruk magyarként való eladása esetén. Sokszor csak hatósági ellenőrzések
során derül fény ezekre, de előfordul olyan is, hogy akár az áruházakba
is eljuthatnak ezek a termékek. Ezeken kívül a testület hamisításként említi
például a fent említett növényi zsírt tartalmazó csokoládé illetve
tejtermékek előállítását, vagy a méz cukrozását, enzimezését is. De ha
új néven, csak az eredetire hajazó névvel kerülnek a polcokra, nem számítanak illegálisnak.
Az a baj, hogy ezek a termékek megtévesztik a fogyasztót,
aki ha figyelmetlen, simán alacsony minőségű utánzat élelmiszert
választhat az eredeti helyett. Hiszen ha csak az árat figyeli, a hasonló
csomagolás és bolton belüli elhelyezkedése alapján könnyűszerrel
kiválaszthatja azt. A táplálkozás biológiai értéke ezen
élelmiszerek bevitele esetén nem közelíti meg az eredetiét, azaz a
szervezetbe juttatott ételek tápanyagtartalma kisebb mennyiségben
hasznosulhat. Mivel olcsóságuk miatt sok olyan terméket vásárolhatsz,
amiben növényi zsiradékok vannak, étkezésed túlságosan egysíkúvá válhat, és ez károsíthatja az egészségedet.
Melyik az utánzat?
Ilyen megtévesztő termék például a lapka,
ami ugyan nem sajt, mégis sajtként fogyasztható. Igazából keményített
növényi zsírból készül, tejet, tehenet nem lát. De nem is állítja
magáról, hogy sajt lenne, általában sajtjellegű készítménynek nevezik.
Találhatunk az áruházak polcain habspray-t is, ez a tejszínhabbal
ellentétben nem tejszínből, hanem növényi zsírból van és átlagosan száz
forinttal olcsóbb, mint ez utóbbi. De a tejpolc is veszélyzóna: ami nem
egyszerűen tejként fut (tejital, reggeli ital, reggeli friss,
stb.), abban más is van, leggyakrabban savó, permeátum, vagy növényi
zsiradék. Emiatt pedig valóban aligha nevezhető tejnek. No meg ott
vannak a "fölök": frissföl, farmföl és ehhez hasonló elnevezésű
készítmények. Nem hiába nem szerepel a tej előtag: bár többségük
tejalapú (de nem tejszín, mint az igazi tejföl), azt turbózzák fel
növényi zsírral és más adalékokkal. A kakaós bevonó sem csokoládé
valójában, és az előbbiekhez hasonló összetevőkkel helyettesítik a
kakóvajat. Bár nem élelmiszer, de megemlíthető például a matróz/tengerész ízű szeszesital is, ami gabonaszeszből és rumaromából áll, míg az eredeti rum melaszból, vagy cukornád levéből készülhet.
KATTINTS! Újabb magyar étterem kapott Michelin-csillagot!
Szúrd ki messziről a kamut!
1. Összetéveszthető nevek: Ezeknek a termékeknek általában az eredetihez nagyon hasonló nevük van. Például tejföl helyett frissföl, vagy trappista helyett trapp pista. Fogyasztóvédelmi okokból nem használhatják már ugyanazt az elnevezést - korábban ez nem volt gond, ma már milliós bírságokat szabnak ki a gyártóra, ha efféleképpen téveszti meg a vásárlókat - ezért csak hangzásában utánozzák az eredetit, vagy annak összetevőjére, funkciójára utalnak. Ez utóbbira példa sajt helyett a szendvicsfeltét szó alkalmazása.
2. Együtt a polcon: azért is könnyű véletlenül leemelni ezeket a polcról, mert pont az eredeti mellett, azokkal egy csokorba rendezve találhatóak a közértekben. Hivatalosan ugyan már azoktól jól elkülönítve kellene tárolni ezeket a fogyasztók érdekében, de a legtöbb üzletben helyhiány miatt például erre nincs mód.
3. Nézd meg az összetevőket: szánj egy kicsivel több időt a vásárlásra, és böngészd át az összetevőket. Ha nagy arányban tartalmaz egy tejtermék tejipari mellékterméket, azaz savót, permeátumot, vagy növényi eredetű alapanyagokat, például szójatejet, szójazsírt vagy növényi zsírt, akkor nagy rá az esély, hogy utánzatot tartasz a kezedben.
4. Nézd meg az árát, vedd el a párját: ami túl olcsó
ahhoz, hogy előfeltételezéseid szerint normális alapanyagokból
készüljön, valószínűleg az is. Bizonyos ár alá akkor sem mehetnek, ha
nagy az akció, hisz már az alapanyagok egyesével drágábbak olyan mennyiségben.
Tetszett a cikkünk? Lájkold a Pénzcentrum.hu Facebook oldalát, így nem maradsz le a legfontosabb lakossági pénzügyi hírekről.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!