Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ha nem meri kinyitni a száját...
Hidegebb időben egyre többször szerepelnek az étrendünkben a laktatóbb,és fűszeresebb ételek.Ezek viszont sokszor,sőt néha hosszabb ideig is kellemetlen szájszagot okoznak.Melyek a fő bűnösök,és mit tehetünk a nem várt illatok ellen?
Természetes,hogy ősszel,és télen jobban kívánjuk az erősebb fűszerezett,melengető leveseket,és nehezebb ételeket,mint nyáron.Az aromás fűszerek azonban néhány óráig nyomot hagynak a szánk illatán,a kávé,vagy az alkoholos italok pedig a nyáltermelést csökkentésén keresztül fokozhatják a problémát.
Mitől lesz rossz szagú a szánk,kellemetlen a leheletünk?A szájüregben rengeteg baktérium él,amelyek anyagcseréje során keletkeznek azok a folyékony,és légnemű anyagok,amelyeket mi rossz szájszagként azonosítunk.A nem megfelelő fogápolás,majd pedig az ennek következményeként kialakuló fog-és az ínybetegségek,így például a fogkő vagy az ínysorvadás tovább képes rontani a helyzeten.
A magyar konyha két kedvelt ízesítője a vörös-és a fokhagyma,amelyekről mindenki tudja,hogy makacs,hosszabb ideig tartó kellemetlen szájszagot tudnak okozni.Miért tart olyan sokáig a hagyma illata?.A benne található kéntartalmú illóolajok miatt,amelyek nem csak a nyálkahártyán képesek sokáig megtapadni,hanem az emésztés során a véráramba is felszívódnak.Míg nyáron inkább a salátákat,könnyű zöldséges ételeket kívánjuk,a hideg időben általában több húst fogyasztunk-egyes szakértők szerint ez is okozhat nem kívánt illatokat.A zöldségfélék,a petrezselyemzöld,és a gyümölcsök ezzel ellentétben inkább segítenek a szájüregben lakó baktériumok féken tartásában,de számos fűszernek is van ilyen hatása,például a szegfűszegnek és az ánizsnak.
A xylittel édesített cukormentes rágógumi viszont remek segítséget jelent:rágása közben több nyál termelődik,a xylit pedig gátolja a baktériumok anyagcseréjét.A bőséges nyáltermelést viszont nem csak rágózással,hanem a megfelelő folyadékbevitellel is segíthetjük,ezért a hidegebb időben sem érdemes megfeledkezni.
Forrás:Gyöngy patika 2020.Október.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!