Betegségeink: Egészségünk érdekében - A SZILVA

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 223 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 223 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 223 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 223 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

 

A Duna alsó folyásánál, Perzsiában, Örményországban és a Kaukázusban kereshetjük a szilva őshazáját – ameddig a történelmi emlékezet vissza tud nyúlni az elsuhanó időben. Ezekről a vidékekről a görögökön és rómaiakon keresztül jutott el Közép-Európába ez az ízletes, sok szempontból értékes gyümölcs.

 

Szilvakavalkád

Plinius (Kr. u. 23-79.) a szilvák sokféleségéről beszél. Ma is számos fajtacsoportot sorolnak fel a növényhatározók: ringló, tojásszilva, datolyaszilva, mirabella... Vadon élő rokona a cserjésekben, erdőszéleken, utak mentén gazdagon gyümölcsöt termő kökény.

 

Ha az eldobott szilvamagból felnövő kicsiny fa termőre fordul, apró, kellemes ízű gyümölcsét hamar megmutatja. A cseresznyeszilvának – nem rokon a cseresznyével, csak a termés nagysága miatt nevezik így – vörös levelű változatát szívesen ültetik díszfának.

 

A szilva – és természetesen a ringló – beltartalmi értékei közül említésre méltó a 13 % körüli cukortartalom. Ezért a cukorbetegek legyenek óvatosak ennek fogyasztásával! A vörös szilvában kicsit kevesebb cukor van: kb. 10%.

 

Kék vagy piros?

A vörös szilvához kapcsolódik egy olyan történet, amely a kertben tevékenykedő családoknál gyakran lejátszódik, amikor a szülő gyermekének a kert növényeit mutatja be. Ez pedig így hangzik:

 

– Édesapám, milyen szilva ez?

– Kék szilva.

– Akkor miért piros?

– Mert még zöld.

 

Ebben a történetben a szójáték mögött bölcs tanítás rejlik. Az éretlen gyümölcs fogyasztásra alkalmatlan, mert a testünket egészségesen építő anyagok még nem alakultak ki benne. A teljes érésre van szükség ahhoz, hogy egészségünket biztosítsuk. A piacon kapható gyümölcsök olykor éretlen állapotban kerülnek leszedésre azért, hogy szállíthatók legyenek. A kényszerérés során – mivel a fával a korábbi, az éréshez feltétlenül szükséges kapcsolat megszűnt – az emberi szervezetet harmonikusan tápláló anyagok nem alakulnak ki.

 

Télen lekvárként fogyaszthatjuk

A hazai szilvafélék íz- és zamatanyaga páratlan. A szilvafélék közül különösen a besztercei szilva jelentős, amelynek kellemes zamatát akkor élvezhetjük igazán, ha teljesen megérett. Ebből igen finom lekvár készíthető. Régen általános gyakorlat volt, hogy hatalmas üstben nagy mennyiségű lekvárt főztek, hosszú kanállal folyamatosan kavarva, hogy le ne égjen, s minél jobban besűrűsödjön. Így volt biztosítható az, hogy a kellő sűrűségű lekvár a víz elpárolgása miatti magas cukortartalom következtében már nem romlott meg; tartósítószer és cukor hozzáadása nélkül egész télen elállt.

A vitamintartalma ekkor erősen megfogyatkozott ugyan, de egészségkárosító, mesterséges anyagokat nem tartalmazott. Ehhez hasonló, egészséget biztosító lekvár mai konyhában is készíthető. A megmosott, kimagozott szilvát teljes forrástól számítva 20 percig még forraljuk állandó kavarás mellett.

Tisztára mosott befőttes üvegekbe tesszük; cukor és tartósító nélkül is tárolható egészen a következő évi friss gyümölcsökig. Fogyasztáskor sem kell édesíteni, mert amellett, hogy íze édes, az ízek harmóniája a teljesség érzetét adja a fogyasztónak. Tároláskor arra kell ügyelni, hogy a celofánnal fedett üvegek szellős helyen legyenek, hogy meg ne penészedjenek.

 

Különleges csemege

A szilva aszalva is jól tárolható. Egyes vidékeken általános gyakorlat volt az, hogy a jól megérett szilvát kiputtyogtatták (a kifejezés szokatlan; azt jelenti, hogy kis nyomásra kijött a mag). Ez azért lehetséges, mert a gyümölcs húsából könnyen kicsúszik a magja, helyére pedig frissen tört dióbelet tettek, s így aszalták meg. Ezzel az egyszerű eljárással a dióbél avasodása nem következett be, mert a megaszalt szilva védelmet biztosított.

Téli csemegének ma is kiváló lehet, amikor nyalánkságnak szinte kizárólag a sok bajt okozó cukorkát, csokoládét kínálják mindenhol.

 

A szilva nyersen és aszalva egyaránt hasznos, a bélműködést szabályozza.

A népi gyógyászatban a kökény virágját, valamint a nyers és az aszalt termést egyaránt fogyasztják. Leveléből élvezeti célra tea készíthető. A hamvaskék színű, erősen fanyar gyümölcsnek a terméseit akkor gyűjtik, amikor a dér már megcsípte azokat.

Kutassuk a teremtés csodáit: ezekből áldás fakad!

 

Fekete István, agrármérnök

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Egyed Józsefné üzente 11 éve

Gyógyító szilva: frissít, nyugtat, „gondolkodtat”
kategória: Életmód
2013 szeptember 03, kedd - 13:53 | szerző: sokszinuvidek.hu
Címkék: szilva, gyümölcs, címkefelhő

A szilva igazán finom gyümölcs. Nyersen és feldolgozva is szeretjük, ám talán kevesen tudják, hogy fogyasztása jótékony hatású az emberi szervezetre.

A szilva rendkívül gazdag káliumban, elősegíti a vér sav-bázis egyensúlyának megtartását, a szívritmus normalizálását és a salakanyagok kiürítését, továbbá a vasnak, a kalciumnak, a magnéziumnak és a foszfornak is gazdag forrása. B-vitamin tartalmának köszönhetően az idegrendszerre és az agyműködésre is jótékonyan hat. A benne lévő B-vitamin nagyon fontos az idegrendszer számára, ezáltal segítik az agy anyagcseréjét, így elősegítik a megfelelő gondolkodást, a memória működését.

Fogyókúra során megköti a fölösleges zsírt. Napi 20 dkg szilva elfogyasztása olcsó és ízletes, jó kiegészítője lehet egy fogyókúrás menünek. A friss szilva segíti a szép bőr kialakulását és megmaradását. Fáradságűző, regeneráló, frissítő kúrát is tarthatunk a szilvával. Kifejezetten nyugtató hatású. A szilva is frissen a legfinomabb és a legvitamindúsabb. Tárolása nem okoz gondot, hűvös helyen napokig is eltartható.

Így fogyaszd a szilvát!

Nyersen: augusztus és szeptember magasságában legjobb, ha nyersen fogyasztod a szilvát, hiszen ebben a formában tartalmazza a legtöbb vitamint, ásványi anyagot.

Lekvárként: a téli hónapokban lekváros kenyér, barátfüle vagy gombóc formájában fogyaszthatod a szilvát. A gyümölcs így is megőrzi a benne lévő emésztésserkentő hatású szorbitolt, valamint rosttartalmát.

Aszalt szilvaként: az aszalt szilvában ugyanazt az értéket megtaláljuk, de sűrítve. Különösen ott van nagy szükség rá, ahol nem fogyasztanak elegendő zöldséget és gyümölcsöt, hogy folyamatosan tisztítsák a vért. Az aszalt szilvát megfőzzük vagy éjszakára leáztatjuk, és a levét megisszuk. A leáztatott szilvalé az egyik leggazdagabb forrása a vasnak, kalciumnak, magnéziumnak és foszfornak. Fogyassz belőle minél többet az idénygyümölcsöket nélkülöző téli hónapokban!

Kedvcsinálónak pedig íme három szilvás recept!

Szilvasajt

Sűrű szilvalekvárt főzünk (addig kell főzni, míg a kanál megáll benne). Ekkor tegyünk bele citrom- és narancshéjat, fahéjat, szegfűszeget, egész mandulát (héja nélkül) vagy ahelyett negyed gerezd diót. Ha teljesen kihűlt, nedvesített nyújtódeszkán szaggassuk tetszés szerinti darabokra, és meleg helyen, nappal meleg levegőn, kint a szabadban szárítsuk meg. Kitűnő csemege.

Szilvasajt másképpen

A leforrázott, meghámozott, magjától megtisztított szilvát addig pároljuk saját levében, míg olyan puha lesz, hogy áttudjuk passzírozni. Ezután a szilvát súlyával azonos mennyiségű cukorral addig főzzük állandóan keverve, míg a kanálról leválik. Vízzel kiöblített kis tálkákba vagy birssajtformákba öntjük. Ha kihűlt, kifordítjuk a formákból, tepsibe helyezett fehér papírra rakjuk őket. Langyos sütőben megszárítjuk, és pergamen- vagy zsírpapírba csomagolva, hűvös, száraz helyen tartjuk. (Még finomabb, ha a felfőzés végén negyed diókat vagy hámozott mandulát szórunk közéje.)

Fahéjas szilvás rétes

Hozzávalók: 3 kanál édes kekszmorzsa (lehet darált keksz is), 1 citrom, 1 kiskanál őrölt fahéj, 3 kanál cukor, 1 kg szilva, 6 réteslap, 5 dkg vaj vagy sütőmargarin.

Elkészítése: a megmosott szilvát hosszában vágjuk félbe, magozzuk ki, és tegyük egy keverőtálba. Szórjuk bele a cukrot, a fahéjat, a citrom reszelt héját, az édes kekszmorzsát, és lazán forgassuk össze. 2×3-as réteslapot terítsünk enyhén nedves konyharuhára, majd minden lapot locsoljunk meg kevés olvasztott vajjal vagy sütőmargarinnal, és kanalazzuk a felénk eső oldalára a töltelék felét. A konyharuha segítségével ne túl szorosan csavarjuk fel a tésztát, majd fektessük a rétesrudakat sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg olvasztott vajjal vagy sütőmargarinnal, és 190 fokos sütőben süssük pirosra. Ha elkészültek a rétesek, 10 percig pihentessük, majd vágjuk nem túl vastag szeletekre, és porcukorral megszórva kínáljuk.


Kapcsolódó cikkek

Az ősz gyümölcse: gyógyító szőlő

Áfonyával csökkenthető a cukorbetegség kockázata

Túl sok a cukor gyümölcsjoghurtokban

A nagy meleg súlyos kockázat a zöldség- és gyümölcstermelőknek

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu