Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Egyszerre gyümölcs, fűszer, ital és desszert, rendelkezik élénkítő és gyomornyugtató hatással, a bőrt sugárzóvá és selymessé teszi, hiszen táplálja, helyreállítja a rugalmasságát és simaságát. A kakaó a csokoládé fontos alapanyaga.
A kakaó egészséges
A dél-amerikai előkelőségeknek szánt italokat vallási szertartások során használták. A kakaóbabot összezúzták, vízzel keverték el és különféle fűszerekkel ízesítették. A kakaó pozitív élettani hatásai értékesek, az istenek eledelének is nevezik.
Gazdagon található benne foszfor, magnézium, réz és kálium, valamint A, B1, B2, B6, B12, D- és E-vitamin. A benne lévő flavonoidoknak és polifenoloknak köszönhetően erős antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. Ezért lehet hatásos szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében. Alacsony koffeintartalmának köszönhetően élénkítő hatású, serkenti az aktivitást, kb. 20% élelmi rostot tartalmaz, ami jó hatással lehet az emésztésre.
A kakaóbab változatai
Criollo: A legritkább és legfinomabb kakaófajta, a „kakaófajták hercegének” is szokták nevezni. Ma már csak Mexikó, Kolumbia és Venezuela legrégibb ültetvényein találkozhatunk vele. Íze kissé kesernyés, lágy és finom zamatú, a már feldolgozott aromás kakaópor íze pedig egyszerre erős és zamatos.
Forastero: Ennek a fajtának az íze kesernyésebb, kevésbé változatos, de erős íz világot hordoz magában. Magasabb a zsiradék illetve antioxidáns tartalma. Ez a leginkább közkedvelt változata a kakaónak, hiszen világon betakarított mennyiség közel 80%-át teszi ki.
Trinitario: Az előző két kakaófajta hibrid változata. Íze igen változatos lehet, erre a kakaóbabra jellemző a kellemes, zamatos aroma.
Nacional: Ennek a kizárólag Ecuadorban termesztett fajtának a babja jellegzetesen virágillatú és fűszeres aromájú.
Érdekességek a kakaóról
Régen a kakaóitalt csak férfiak fogyasztották, mivel úgy gondolták, hogy a kakaó méreg a nők és a gyermekek számára. Arra is volt példa, hogy a kakaót orvosságként használták.
A kakaófa Amerika trópusi esőerdőkkel borított területein őshonos. Leszüretelésüket követően a magokat erjesztik, hogy elérje a kakaóbab jellegzetes színét és aromáját, miközben a babszemekben számos bonyolult kémiai folyamat zajlik le.
A fermentáció időtartama a Criollo fajtánál 3 nap, míg Brazíliában és Nyugat-Afrikában termesztett Forastero 6-7 nap között változik. Ezt követően a kakaóbabot napon vagy a mesterséges körülmények között szárítják. A következő lépés, a pörkölés során a szemek nedvességtartalma tovább csökken, miközben számos íz-, aroma- és színanyag alakul ki.
Ezután a pörkölt babszemeket megőrlik. Az eredmény, a „kakaóőrlemény” több mint 600 különböző kémiai összetevőt tartalmaz. Az utolsó lépés a sajtolás, amelynek során kipréselik a kakaóvajat a kakaómasszából. Az eljárás végtermékei a kakaóvaj és a kakaópor.
Különböző kakaóporok
A különböző kakaóporok nem egyforma zsiradéktartalommal, színnel és aromával rendelkeznek.
A kakaópor egyéb élelmiszerek, krémek, tejtermékek, kekszek és egyéb
édességek színét és zamatát egyaránt gazdagítja. A kakaóital, kakaópor,
cukor és tej vagy víz keveréke, a kakaóvaj 36%-ban egyszeresen
telítetlen zsírsavakat tartalmazó halványsárga színű zsiradék, a
csokoládénak is fontos összetevője.
Élelmiszeripari felhasználásán tú
l kozmetikai termékekben, krémekben, ajakbalzsamokban, samponokban és szappanokban, de gyógyszerkészítményekben is alkalmazzák. Kakaóvajat tartalmazó krémeket és olajokat az aromaterápiában és masszázs-kezelések során is használnak az ellazulás elérése és a kényelemérzet megteremtése céljából.
Milyen csokoládét fogyasszunk?
Egészségünk érdekében fogyasszunk legalább 70 százalék kakaótartalmú, organikus fekete csokoládét, lehetőleg töltelék nélkül, mert a töltelék hidrogénezett zsírokat tartalmazhat.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!