Betegségeink: az antioxidánsokról

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 223 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 223 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 223 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 223 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Amit az antioxidánsokról tudni érdemes

Apró védőmolekulák

Megjelent: 2012.10.17.

Szerző: Huták Judit

Partner: HáziPatika.com

Stressz, napfény, dohányzás, alkohol, egészségtelen ételek - sajnos nemcsak a mindennapi életünket teszik kellemetlenebbé, de a betegségek kialakulásához és a korai öregedéshez is hozzájárulhatnak. Mit vethetünk be a káros szabad gyökök ellen?

Egy ideje rengeteget lehet hallani, olvasni a szabad gyökökről és az ellenük harcoló antioxidánsokról. Pontosan milyen biológiai folyamatok állnak a szabad gyökök kialakulása mögött és miért kell egyáltalán harcolni ellenük?

 

A szervezetünknek oxigénre van szüksége ahhoz, hogy a felvett (ételekből, italokból származó) tápanyagok hasznosulhassanak. Ezen folyamat - azaz kémiai nevén az oxidáció - során azonban szabadon álló, kihasználatlan kémiai kötéseket tartalmazó, instabil molekulák keletkeznek. Ezek a szabad gyökök, melyek azért veszélyesek, mert súlyos, sejtszintű változásokat indíthatnak el, ezzel növelve bizonyos betegségek (például a szív-érrendszeri problémák, makuladegeneráció és daganatos elváltozások) kialakulásának esélyét. Emellett az immunrendszerünket is gyengítik, így a fertőzések is könnyebben találják meg az utat a szervezetünkbe. A szabad gyökök emellett a természetes öregedési folyamatokat is felgyorsíthatják.

Mivel a szabad gyökök szinte folyamatosan újra- és újratermelődnek a szervezetünkben, muszáj olyan anyagokat bevetnünk ellenük, melyek megakadályozzák ezeket a molekulákat abban, hogy nagyobb bajt okozzanak. Erre tökéletesen alkalmasak az úgynevezett antioxidánsok, amik lehetnek vitaminok vagy ásványi anyagok, illetve egyéb mikrotápanyagok és enzimek. Hatásukat úgy fejtik ki, hogy a szabad gyökökhöz kapcsolódva leállítják vagy lelassítják a károsodást.

Minél több friss zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz az étrendünk, annál nagyobb az esély arra, hogy a szervezetünkbe elegendő antioxidáns kerül. A legfontosabb antioxidánsoknak az A-, a C-, az E-vitaminokat, valamint a rezet, a szelént és a cinket tartják, de hatalmas szerep jut a növényekben található úgynevezett fitonutritiensekenek (ilyenek például az ízt adó flavonoidok, vagy a színezőanyag karotinoidok) is. Például a béta-karotin a látást és a hámszövetek állapotát javíthatja, a likopin bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét csökkentheti. A flavonoidok kedvezően hatnak az erek állapotára, rugalmasságára, és csökkentik a vérrögök kialakulásának esélyét is.



Ha azt szeretnénk, hogy a szervezetünkbe minél több antioxidáns kerüljön, akkor elsősorban a zöldségek és gyümölcsök között válogassunk! A növények élénk színéért és jellegzetes ízéért a fitonutriensek felelősek, melyek erős ízű, színű és aromájú növényi anyagok. Nagy mennyiségű béta-karotin és A-vitamin található a narancssárga növényekben, így a sütőtökben, a sárgarépában, a sárgabarackban és a mangóban. Az egészséges szemekhez nélkülözhetetlen luteint a zöld leveles zöldségekben (parajban, mángoldban) találhatjuk meg. E-vitamin van a búzacsírában, a növényi olajokban és az olajos magvakban is.

A megfelelő mennyiségű antioxidáns szervezetünkbe juttatása azonban nem könnyű feladat. Egyrészt táplálkozásunkra inkább a zöldségek és gyümölcsök alacsony mennyisége jellemző, másrészt ezek vitamin- és ásványianyag tartalma is elmarad a néhány évtizeddel ezelőttitől.

Így csökkent a tápanyagtartalom A Gödöllői Agrártudományi Egyetem érdekes méréseket végzett néhány alapvető élelmiszerfajtán. Kutatásaik szerint a zöldségek és a gyümölcsök mikroelem- és vitamintartalma az utóbbi években jelentősen csökkent*. A következő táblázatban ezeket a megfigyeléseket összegezzük.

Ásványianyag-
és nyomelem-tartalom


1966 1990
Búza 100% 50%
Árpa 100% 37,7%
Kukorica 100% 18,6%
Répafélék 100% 75%

Vitamin-
tartalom


1966 1990
Borsó 100% 46,7%
Tej 100% 5%
Káposzta 100% 5%
Sárgarépa 100% 60%


A fenti adatsorokból látható, hogy a gyakran fogyasztott élelmiszereink vitamin- és ásványi anyag tartalma, így antioxidáns-szintje is jelentősen csökkent alig fél évszázad leforgása alatt. Ráadásul az amúgy sem túl egészséges hazai táplálkozási szokások egyik fő felelőse az alacsony zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Ezért az egészséges életmód részeként megfontolandó az antioxidánsok rendszeres pótlása is, amely kiegészíti a táplálékokkal bevitt anyagok hasznos hatásait.

* A Gödöllői Agrártudományi Egyetem vizsgálati eredményei, 1966-1990, Magyarország /Ezek az adatok 22 évvel ezelőttiek - régiek - azóta valószínú, hogy még tovább csökkent az értékes beltartalom, és kémiai szennyező-anyagok aránya nőtt.Margó/

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu