Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Csökkenthetik az Alzheimer kockázatát az omega-3-ban gazdag ételek Egy új kutatás szerint az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztása mérsékelheti az Alzheimer-kór kockázatát. A Neurology májusi online kiadásában megjelent tanulmányban a Columbia Egyetem kutatói Yian Gu vezetésével körülbelül 1200 demenciában nem szenvedő 65 éven felüli személyt vizsgáltak. Az alanyok vérvizsgálaton estek át, amelyben az Alzheimer-kórral összefüggő fehérje szintjét mérték, és egy évre visszamenőleg beszámoltak étrendjükről. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a béta-amiloid fehérje magasabb szintje összefügg az Alzheimer-kór megnövekedett kockázatával. A kutatók most azt próbálták meghatározni, befolyásolják-e az elfogyasztott élelmiszerek e fehérje szintjét. Azért csak az omega-3 zsírsavakra összpontosítottak a vizsgálat során, mert a korábbi kutatások bebizonyították, hogy a halakban, diófélékben, zöldségfélékben gazdag, kevesebb vörös húst tartalmazó mediterrán étrend az Alzheimer-kór alacsonyabb kockázatával hozható összefüggésbe. A vizsgálat kimutatta, hogy minél több omega-3 zsírsavat tartalmazott az alany étrendje, annál alacsonyabb volt a béta-amiloid szintje. A kutatók azt is megfigyelték, hogy az omega-3 zsírsavakat elsősorban hal, baromfi, margarin, diófélék és salátaöntetek formájában fogyasztották a résztvevők. Catherine Roe, a Washington Orvostudományi Egyetem neurológusa ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bár az eredmények figyelemreméltók, további kutatásokra lesz szükség az alátámasztásukra, mert csupán összefüggésről van szó, nem ok-okozati kapcsolatról. Ráadásul a kutatás az amiloid hipotézisen alapul, vagyis azon a feltételezésen, hogy az amiloid szintje befolyásolja az Alzheimer-kór kockázatát, ami egyelőre nem bizonyított tény. Roe szerint azonban jelen pillanatban úgy tűnik, hogy azokban a személyekben, akiknek agyi-gerincvelői folyadékában rendellenes a béta-amiloid szintje, nagyobb valószínűséggel alakulhat ki Alzheimer-kór. A szakértő szerint egyre inkább kiderül, hogy a betegség nem csupán a genetika következménye, hanem a környezeti tényezők is fontos szerepet játszhatnak a kialakulásában. Ez pedig azt az izgalmas lehetőséget veti fel, hogy az Alzheimer-kór kockázatát az étrenddel is befolyásolni lehet. |
Fogápolással az Alzheimer-kór ellen
Figyeljünk oda fogaink épségére, járjunk szemészeti ellenőrzésre, és óvjuk magunkat a megfázástól - szakértők szerint ezekkel a praktikákkal csökkenthetjük az időskori elmebeli betegségek, például az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.A kutatók számos betegséget és fájdalmat kötnek össze az időskori elbutulással. Ide tartozik az ízületi gyulladás, a gyenge látás, a csonttörések és a rossz fogazat.
Kanadai tudósok azt vizsgálták, hogy ezeken kívül a cukorbetegség, a köhögéssel járó meghűlés, vagy a halláskárosodás milyen mértékben felelős az Alzheimer-kórért. Úgy tapasztalták, hogy egy teljesen egészséges embert 18 százalékos eséllyel fog megtámadni a baj, ám minden egyes felsorolt betegség és baleset 3,2 százalékkal növeli a kockázatot.
Az eredmények a Neurology című folyóiratban jelentek meg, és újabb bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az egészséges életmód a szellemi képességek megőrzéséhez is hozzájárul. Korábban a magas koleszterinszintet, a dohányzást és az elhízást említették kockázati tényezőként.
Kutatók szerint az Alzheimer-kórt az okozza, hogy elégtelenné válik az agyban a véráramlás, így károsodnak az ott található sejtek és vérlemezkék. Hozzáteszik, hogy néhány felsorolt probléma - mint az ízületi gyulladás, a látás- és hallásromlás - nehezen előzhető meg, ám a rendszeres orvosi ellenőrzés ez esetben is nagyban csökkenti a kockázatot.
”Tudjuk, hogy a keveset mozgó, rossz fizikumú emberek körében gyakoribb az Alzheimer-kór. Nagyon fontos ügyelni arra, hogy ne romoljon az állapotunk.” - véli Dr. Marie Jackson.
Rebecca Wood, a brit Alzheimer Kutatóintézet munkatársa így nyilatkozott: ”Sok meglepő felfedezést hozott most ez a kutatás, ezért érdemes tovább folytatni, hogy lássuk, későbbi vizsgálatok is megerősítik-e az eredményét. Korai lenne kijelenteni, hogy bármilyen betegség Alzheimer-kórhoz vezet, azonban fontos megerősíteni, hogy mindenki ügyeljen az általános egészségi állapotára.”
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!