Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A vérnyomás alapesetben természetes módon emelkedik és süllyed, de a tartós megnövekedett állapot, vagyis a magas vérnyomás károsíthatja a szívünket, a vesénket, sőt akár az agyunkat is.
Emberek milliói szenvednek a rendellenességben, melyet a stressz, az öregség, az egészségtelen étrend, az elégtelen testmozgás, az elhízás, a dohányzás, vagy pusztán a genetika okoz, és amelyet az Amerikai Szív Társaság szerint részben vissza lehetne szorítani a nátriumbevitel csökkentésével. Az ajánlott napi nátriumbevitel jelenleg legfeljebb 2300 mg (kb. egy teáskanálnyi asztali só). A következő trükkökkel anélkül csökkenthetjük a vérnyomásunkat és korlátozhatjuk sóbevitelünket, hogy feláldoznánk a kellemes ízeket.
1. Mondjunk nemet a fagyasztott, előre csomagolt ételekre!
Gyorsan és könnyen elkészíthetők, de a többségük rengeteg nátriumot tartalmaz, ugyanakkor a bennük lévő zöldség nem elégíti ki a szükséges napi mennyiséget. Ha elfoglalt estéken gyorsételekre van szükségünk, jobban tesszük, ha előre lefagyasztunk maradékokat, vagy gyorsan felmelegíthető készételeket készítünk el előre.
2. Cseréljük le a sót fűszerekre és ecetre!
Só helyett ízesítsük kedvenc ételeinket rozmaringgal, bazsalikommal,
oreganóval, erős paprikával, ízesített ecettel, fokhagymával és más
fűszerekkel.
3. Tegyünk olajat és ecetet a salátákba!
Egészségesek ugyan vacsorára a saláta és a különféle szendvicsek, de a
felhasznált ketchuppal, mustárral, szójaszósszal és salátaöntetekkel túl
sok nátrium kerül az ételekbe. Próbáljuk ki az olívaolajat és a
balzsamecetet a salátákhoz, együk friss paradicsommal a szendvicset, és
keressünk alacsony nátriumtartalmú ízesítőket.
4. Cseréljük le a zacskós levest és a konzerv ételeket otthon készült, friss élelmiszerre!
A konzerv ételek rengeteg nátriumot tartalmaznak, ezért inkább az
alacsony nátriumtartalmú vagy a só hozzáadása nélkül készült
változatokat keressük. Ellenőrizzük a mirelit zöldségek nátriumtartalmát
is, főleg ha ízesítettek! Legjobb mégis, ha télire saját nyári
zöldségeinket fagyasztjuk le vagy tartósítjuk.
5. Kerüljük a sós páclét!
A savanyúságok, az olajbogyó és a savanyú káposzta sós pácleve nem
tűnik egészségtelennek, a tartósítás miatt mégis rengeteg nátriumot
tartalmaz. Tegyünk el inkább mi friss uborkából savanyúságot, így
pontosan tudhatjuk, mennyi sót fogyasztunk.
6. Kevesebbet a füstölt húsokból!
A szalonna, sonka, szalámi szintén nátriumbomba! Fogyasszunk helyettük inkább friss baromfihúst, disznóhúst, halat.
7. Ropogtassunk sózatlan pattogatott kukoricát a sózott rágcsálnivalók helyett!
Az ideális persze az lenne, ha a chipset, ropit, perecet friss
gyümölcsre és répafalatokra cserélnénk, de ha mégsem tudunk ellenállni a
kísértésnek, válogassunk az olyan egészségesebb rágcsálnivalók közül,
mint a sózatlan pattogatott kukorica, a nátriumszegény keksz vagy sótlan
chips.
8. Helyettesítsük a fehér lisztet teljes kiőrlésűvel!
A teljes kiőrlésű lisztből készült tészta, rizs, kenyér több módon is támogatja az alacsonyabb vérnyomást: segítségükkel elkerüljük a feldolgozott, sózott ételeket, és még a testsúlyunk is csökken. A zabkását, rizst és tésztát só hozzáadása nélkül főzzük, csak a tálalásnál adjunk hozzá 5 mg sót.
9. Mondjunk nemet az íróra!
Az íróban több mint kétszer annyi nátrium van, mint a sovány tejben.
Használjunk inkább hagyományos tejet és friss (nem feldolgozott) sajtot,
ezek ráadásul vérnyomáscsökkentő káliumot is tartalmaznak.
10. Fogyasszunk sok étcsokoládét!
Végre egy jó hír: az étcsokoládé nem kerül tiltólistára. A benne
található flavonoidok ugyanis bizonyítottan csökkentik a vérnyomást a
vérerek kitágításával. Mint minden gyógymód esetében azonban, itt is fő a
mértékletesség.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!