Betegségeink: A hagymafélék gyógyhatásai

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 224 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 224 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 224 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 224 fő
  • Képek - 215 db
  • Videók - 412 db
  • Blogbejegyzések - 1229 db
  • Fórumtémák - 29 db
  • Linkek - 68 db

Üdvözlettel,

Betegségeink és gyógyításuk vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A fokhagyma több mint 200 hatóanyagot tartalmaz
Írta: Családimagazin |

A fokhagyma a hagymafajták közül a legismertebb és legkedveltebb fűszernövényünk. A konyhánkban mindenképpen ott a helye, hiszen rengetegféle ételt készíthetünk a felhasználásával. De akkor is hasznát vehetjük, ha ledönt a lábunkról egy megfázás vagy éppen az egészségünket szeretnénk megőrizni. Az alábbiakban eláruljuk, hogy pontosan milyen jótékony hatásokkal rendelkezik a népi gyógyászatban méltán népszerű fokhagyma.
A fokhagymát világszerte termesztik, fogyasztják és használják. A legrégebbi írásos feljegyzések szerint az ókori Egyiptomban a piramisépítésben résztvevő emberek is ezt a fűszernövényt fogyasztották a fertőző betegségek kivédésére. A római katonák körében is kedvelt élelmiszer volt. A népi gyógyászatban régóta alkalmazzák, legfőképpen magas vérnyomás és elhízás ellen.
A fokhagyma több, mint kétszázféle biológiailag aktív hatóanyagot, vagyis vitamint, ásványi anyagot, enzimet és aminosavat tartalmaz. A legaktívabbbnak a gerezdekben található kéntartalmú vegyületei bizonyulnak. Ezek adják a gyógyhatását és a jellegzetesen erős illatát. Ez utóbbi a rágás során felszabaduló erősen antibiotikus hatású allicin nevű vegyületnek köszönhető.
Javítja a szív és az érrendszer működését. Egyes alkotóelemei lassítják a szapora szívműködést, aminek köszönhetően javul a szívizom vérellátottsága és a szív teljesítőképessége. Az érelmeszesedésre is jótékony hatással van, méghozzá olyan módon, hogy csökkenti a vérben a káros koleszterin (LDL) szintjét, miközben a jó koleszterinét (HDL) növeli. Például Olaszországban és Franciaországban jóval alacsonyabb az érrendszeri betegségek előfordulási aránya, mivel az itteni konyhaművészet szerves részét képezi a fokhagyma. Közismert a növény értágító és vérnyomáscsökkentő hatása is, ami a szem, a láb és az agy szűkült ereiben, vagyis a perifériás, más néven a szívtől távol eső erekben érvényesül. A fokhagyma segíti megszüntetni a puffadást és a felfúvodást is, mert jótékony hatást gyakorol a bélfodor ereire. A fentebb említett kéntartalmú vegyületei pedig blokkolják a véralvadásban szerepet játszó fehérjék működését, ami segít megelőzni a szívinfarktust okozó vérrögök kialakulását.
A fokhagyma antioxidánsai immunerősítő tulajdonságúak, hatásosak a különböző baktériumok, vírusok és bélfertőzések leküzdésében, ezért hatékony fegyver a megfázásos, köhögéses és légúti megbetegedések elleni harcban. A növény e tulajdonságát már a középkorban élő francia papok is ismerték, a pestisjárvány terjedése ellen vetették be. A fokhagyma számos mikroorganizmus ellensége is, közismert a parazitaellenes hatása. Segít a herpeszvírus és a Candida gomba leküzdésében, továbbá jó féregűző szer. Ezenkívül csökkenti a menstruációs görcsöket, a gyomor és bélpanaszokat. Megbízható források szerint a prosztatarák kialakulásának megelőzésében is szerepet játszik.
Egyszóval ennyi jótékony hatás mellett mindenképpen érdemes beépítenünk mindennapi étkezéseinkbe a fokhagymát. Egy jó tanács: ha gyógyhatását teljes mértékben élvezni szeretnénk, nyersen fogyasszuk, ugyanis hő hatására az értékes kénvegyületei felbomlanak.

Izsák Adrienn

 

 

kisebb normál nagyobb

A vöröshagyma gyógyhatásai

 

Nátha és gyomorfekély ellen

Ha teheted, mellőzd a gyógyszereket, és válasz természetes szereket! Például a vöröshagymát!
Forrás: Femina.hu
2010.02.06.

A Közép-Ázsiából származó jellegzetes aromájú növény rengeteg étel nélkülözhetetlen összetevője – a magyar konyha számára szinte elengedhetetlen hozzávaló. A benne található értékes fitovegyületeknek és élelmi rostoknak köszönhetően a vöröshagyma egészségügyi szempontból is értékes növény. Vegyük sorra, hány féle betegségnek lehet hatékony ellenszere!

Gyomorfekély és gyulladásos bélbetegségek ellen

A vöröshagyma olyan kénvegyületeket tartalmaz, melyek segítenek a Helicobacter Pylori nevű baktérium közömbösítésében. Mivel a mikroorganizmus jelenléte a szervezetben szoros összefüggésben áll a gyomorfekély kialakulásával, így a betegség kiváló természetes gyógymódja lehet.


A hagyma héjában lévő természetes antihisztamin – kvercetin – hatékonyan gátolja azokat az allergiaszerű reakciókat, melyet a gyulladásos bélbetegség esetében egyes ételek okoznak. Ha nem pucolod meg a hagymát, mielőtt beletennéd a levesbe, a kvercetin kioldódik a héjából.
Ha erős aromája miatt nem szereted a hagymát, a gyógyszertárban vény nélkül is vásárolhatsz kvercetintartalmú táplálékkiegészítőt.

Rákellenes? A kutatások szerint a vöröshagymában található diallil-szulfid bizonyos fokú védelmet biztosít az emésztőrendszeri daganatok kialakulásával szemben. Mindez annak köszönhető, hogy a gyomorba kerülve növeli a rákellenes hormonok mennyiségét. Székrekedés ellen

Ha gyakran okoz gondot a székrekedés, fontos, hogy ne csak a fokozott - napi két liter - folyadékbevitelről gondoskodj. A rostban gazdag étrend szintén nélkülözhetetlen, ha szeretnél búcsút inteni a problémának. A vöröshagyma magas - oldható és nem oldható - rosttartalmának köszönhetően segít az emésztési problémák, elsősorban a székrekedés orvoslásában. Mivel fokozza az emésztőnedvek termelését, így duplán hatékony - ráadásul a puffadást is megszünteti.

Köhögés és nátha ellen

A vöröshagymát már nagyanyáink is sikerrel alkalmazták a megfázásos betegségek ellenszereként. Baktériumölő hatóanyagainak köszönhetően a köhögés remek ellenszere.


Hámozz meg, majd darabolj össze hat fej vöröshagymát, és négy evőkanál mézzel együtt tedd lábosba. Helyezd az edényt egy nagyobba – melyben forr a víz. Fedd le, majd lassú tűzön forrald egy órát. Szűrd le, és egy-két óránként fogyassz belőle egy evőkanállal. A fokhagyma után a vöröshagyma a legerősebb antibakteriális hagymaféle. Illóolajának köszönhetően segít a nyák feloldásában, megszünteti az orrdugulást - így a náthás megbetegedések esetén nyugodt szívvel fogyaszthatod.

Szíved védelmében

A vöröshagyma héjának színét azok a hasznos antioxidánsok adják, melyek nélkülözhetetlenek egészséged megőrzése érdekében. A magas koleszterinszint csökkentésére is kiváló táplálék a vöröshagyma. HDL-szintet növelő kénvegyületei, valamint a kvercetin nevű antioxidánsa segít visszaszorítani a káros LDL koleszterin szintjét a vérben - így nélkülözhetetlen táplálék a szív-és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

Indiai kutatók vizsgálatai szerint azonnali hatást fejt ki a koleszterinszintre. Amennyiben a zsíros ételek mellé nyers vöröshagymát is fogyasztasz, megakadályozhatod a zsírok lerakódását a szervezetben. Ha tehát pörköltet vagy szalonnát eszel, nem feledkezhetsz meg egy kisebb fej vöröshagymáról sem!

 

Természetes védelem

Cikkünk a Reader's Digest 1001 otthoni gyógyír című könyve segítségével készült.

 

Kérdésed van a témával kapcsolatban?
Kérdezd online tanácsadás keretében szakértőnket itt »

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

minden formában minden fajta termett és használjuk , ezen gyógyhatásuk és az ízük miatt is hiszen mindennapi étkeink közé soroljuk , a hagymát .

Válasz

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Fokhagyma: gyógynövény a konyhában
2013. augusztus 15. Bálintgazda.hu

Nem kellemes dolog, ha a reggeli autóbuszon útitársunk szájából árad a fokhagyma szaga, de annak a tudata, hogy milyen kellemes zamatot ád ez a fűszernövény sok ételünknek és milyen jó hatása van számos betegségre - ezt a vétkét meg tudjuk neki bocsátani!


A fokhagymát évezredek óta termesztik és fogyasztják, az ókori népek (babiloniak, egyiptomiak, rómaiak, görögök) pedig egyenesen varázsos hatást tulajdonítottak ennek a növénynek. A modern orvostudomány is egyre több gyógyhatást diagnosztizál a fokhagyma fogyasztása következtében: késlelteti az érelmeszesedést, csökkenti a magas vérnyomást, javítja az epe- és májműködést, baktericid és különösen kedvező pszichés hatása van az öregkorban.

Fokhagyma

Kiváló, sokoldalú segítőtársa a konyhaművész háziasszonynak, mert speciális zamatot ad a levesnek, a főzeléknek, a salátának, a sült és vagdalt húsoknak, a kolbásznak, a kocsonyának stb., amelyek fokhagyma nélkül nem lennének igazán "családiasak".

A fokhagymát tehát nem a kalóriaértéke, nem is a benne levő, viszonylag magas C-vitamin-tartalma, hanem a zamatanyagai határozzák meg. A kellemetlen - és elég tartós - illatát pedig egy-két szem pörkölt kávé elrágásával lehet eltüntetni!

A vegetáció befejeződését a levelek bámulása, száradása jelzi. Ekkor kell a hagymákat a földből kiemelni, egy-két napig a szabadban szikkasztani, megtisztítani és koszorúba fonva száraz, szellős helyen tárolni.

A fokhagymához zamatában és használhatóságában igen közel áll a tölgy-, bükk-erdőkben vadon termő medvehagyma (Allium ursinum), amelynek a föld feletti részeit használják.

medvehagyma

Májusban gyönyörű látvány a fehéren virágzó nagy medvehagymás erdő, remek fotótéma kezdőknek és haladóknak egyaránt! A medvehagyma levele a konyhában éppen úgy használható, mint a fokhagyma gerezdje, de emellett kiemelkedően kedvező hatása van érelmeszesedésben és magas vérnyomásban szenvedő betegek kezelésénél, valamint bélfertőzés és emésztési zavarok gyógyításában.

/Az ősi magyar /paraszt/ fokhagymának a bibókjait most célszerű elültetni, mert bármilyen hidegben áttelel és jövő ilyenkor szedheted a fejeit. Margó/

Válasz

Egyed Józsefné üzente 11 éve

A fokhagyma 11 csodás hatása

http://www.bien.hu/a-fokhagyma-11-csodas-hatasa,egeszseg,taplalkozas,113333

Fischer Anna, 2011. december 15
A fokhagyma az egyik legelterjedtebb, legolcsóbb és egyben a leghasznosabb fűszernövényünk. Tél idején különösen sok dologban segít szervezetünknek, hogy megóvja azt a betegségektől vagy egyszerűen csak segítsen megőrizni lendületünket télen is.
Immunrendszer
A fokhagyma és minden ebből készült táplálékkiegészítő erősíti az immunrendszerünket, ezáltal szervezetünket ellenállóbbá teszi a fertőzésekkel szemben.
Gombák
A fokhagyma fogyasztásával lényegesen csökken az esély arra, hogy gombás fertőzéseket kapjunk el.

Ha már késő és már megtörtént a fertőzés, akkor sem árt, ha szedjük, hiszen segít a gyógyulási folyamat gyorsításában.
Keringés
A fokhagyma kiváló segítője az egészséges és erős vérkeringésnek.

Fogyasztásával az érfalak rugalmasabbá válnak, csökken a koleszterinszint, csökkent a vérrögképződés esélye és a magas vérnyomás normális szinten való tartásában is nagy segítség lehet.
• Cukorbetegség
Ha rendszeresen fogyasztunk fokhagymát, azzal segíthetünk szervezetünknek a vércukorszint szinten tartásában.

Természetesen nem gyógyítja a betegséget, de folyamatos szedésével kiegyensúlyozottabb állapotot érhetünk el.
Étvágyjavító
A fokhagyma kiváló étvágyjavító, ezért bátran fogyasszák olyanok, akik betegek, vagy már lábadoznak a betegség után, de még gyengék és nincs kellő étvágyuk.

Sajnos fogyókúrázóknak csak akkor ajánlott, ha erős akaraterővel rendelkeznek.
Megfázás
Ha úgy érzed, megfáztál, vagy csak többen betegek körülötted, feltétlenül kezdj el egy kis fokhagymát enni. Használatával az orr kitisztul, a hörgők dugulása csökken és enyhül a torokfájás is.

Természetesen nem csak a betegségek kezelésére, de még inkább azok megelőzésére kiváló segítség lehet.
Potenciál
Tapasztalatok azt mutatják, hogy a fokhagyma szedése segít a szexuális teljesítőképesség fokozásában, akár átmeneti potenciazavarok elhárításában is.

Igaz, az illata nem vall kifejezetten afrodiziákumra, de a hatása annál inkább kiváló lehet.
Emésztőrendszer daganat
Jelenleg is folynak olyan kísérletek, amelyekben azt kutatják, hogy a fokhagyma hatóanyaga hatásos lehet-e a rákos sejtek elpusztításában.

Különösen az emésztőrendszert megtámadó rákos megbetegedések esetét vizsgálják, így nem kizárt, hogy néhány év vagy évtized múlva már elfogadott gyógymód lesz erre a betegségre is.
Zúzva fogyasztandó!
A fokhagyma legértékesebb hatóanyaga az allicin, ami csak akkor szabadul fel, ha a hagymát összedaraboljuk. Minél alaposabban törjük össze, annál több válik ki belőle, így érdemes nem nagy darabokra vágni, sokkal inkább törekedjünk arra, hogy lehetőleg zúzzuk össze és úgy adjuk az ételekhez.

Sütés előtt, miután már összekevertük a készítendő étel többi részével, érdemes néhány percre állni hagyni. Ilyenkor a hatóanyaga még inkább ki tudja fejteni fertőtlenítő és gyógyító hatását.
Utcai árusok
Ha utcai árusoknál eszünk, általában minden rendben van az ételek minőségével, de azért nem árt az óvatosság. Ebben is segít a fokhagyma, vagyis egyszerűen csak szagoljuk meg az ételt.

Ha érezzük benne az intenzív fokhagyma szagot, akkor valószínűleg nyugodtan megehetjük, a benne lévő fokhagyma ugyanis szinte biztos, hogy elpusztította a kórokozókat, amik akár ételmérgezést is okozhattak volna a hagyma nélkül.
Kisbabák
Ha gyereket vársz és úgy tűnik, hogy a baba súlya kicsit esetleg kisebb a szokásosnál, akkor is célszerű beiktatni a fokhagymát az étkezésedbe, ugyanis általában növeli a magzat súlyát az anyaméhben.

Persze ne vidd túlzásba és különösen akkor figyelj, ha gyomorsav vagy bármi más zavaró jelenség is kíséri terhességedet. A hatása attól még ugyanaz marad, csak neked lesz kicsit kellemetlenebb érzés a fogyasztása.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu