Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Betegségeink és gyógyításuk közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, cikket írhatsz, tölthetsz fel. Szeretettel fogadunk.
Jó szórakozást, kellemes, hasznos kikapcsolódást kívánok. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Betegségeink és gyógyításuk vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
DIABETES – CUKORBETEGSÉG
Mi a cukorbetegség?
A cukorbetegség a szénhidrát anyagcsere károsodását jelenti. Két
különböző típusú cukorbetegséget különböztetünk meg. Az egyik az 1-es
típusú cukorbetegség (régi néven: insulin függő), a másik a 2-es típusú
cukorbetegség (régi néven: nem insulin függő). A cukorbetegek kb. 90%-a a
2-es típusú cukorbetegek csoportjába tartozik. Az 1-es típus esetében
insulin hiányról beszélünk, a 2-es típus esetében részleges insulin
hiány és/vagy insulin hatás csökkenés tapasztalható.
A cukorbetegség előfordulása
A cukorbetegség a XXI. század elejére az egyik legjelentősebb
népegészségügyi problémává vált. 2000-ben 171 millió cukorbeteget
tartottak nyilván a világon. Ez a szám a becslések szerint 2030-ra 366
millióra fog növekedni. Magyarországon a becslések szerint kb. 1-1.5
millió ember szenved ismert vagy ismeretlen módon cukorbetegségben,
illetve károsodott szénhidrát anyagcsere valamilyen formájában.
A cukorbetegség tünetei
A cukorbetegség klasszikus tünetei a megnövekedett vizelet mennyiség, a
fokozott folyadék felvétel az állandó szomjúság érzet miatt, valamint a
más okokkal nem magyarázható fogyás. Ezeken kívül előfordulhat még
étvágytalanság, hányinger, hányás, homályos látás. Nehezen gyógyuló,
időről-időre visszatérő fertőzések is cukorbetegségre utalnak. Lábakra
görcs, kézujjakon zsibbadás jelentkezhet.
Azonban óriási probléma, hogy a leggyakrabban előforduló 2-es típusú
cukorbetegség nagyon gyakran évekig tünetmentes, tünetszegény maradhat,
és csak valamilyen szövődmény kialakulása folytán derülhet rá fény. A
szívizominfarktuson átesett betegek 10-15%-ánál, a vesebetegek felénél
utólag cukorbetegséget állapítanak meg.
1-es típusú cukorbetegségre hajlamosító tényezők
Részben genetikai, részben környezeti tényezőkre vezethető vissza.
Kialakulhat 6 hónapos kor alatt csecsemőknek adott tehéntej miatt.
Bizonyos terhesség alatti vírusinfekciók szerepe is bizonyítottnak
tekinthető. Terhesség is kiváltó tényező lehet.
2-es típusú cukorbetegségre hajlamosító tényezők
Itt is fontos tényező a genetikai meghatározottság.
A környezeti tényezőknek szintén nagy jelentősége van.
A rendszeres fizikai tevékenység hiánya szintén hajlamosító tényező lehet.
Az étrend elsősorban akkor káros, ha elhízást okoz. Önmagában a
szénhidrát fogyasztásnak nincs köze a cukorbetegség kialakulásához.
Telített zsírok bőséges fogyasztása szerepet játszhat a 2-es típusú
cukorbetegség kialakulásában.
A nemek között is különbségek tapasztalhatóak. Egyes népeknél a nőknél,
máshol pedig a férfiaknál fordul elő gyakrabban. Terhesség is kiváltó ok
lehet.
Végül pedig az életkornak is szerepe van a kialakulásában. A cukorbetegek 50%-a 65 év feletti korosztályhoz tartozik.
1-es típusú cukorbetegség kezelése
Egyrészt nagyon fontos a megfelelő, szakember által javasolt diétás
étrend betartása. Ez azért szükséges, mert az alkalmazott
insulinkészítmények hatástartama hosszabb, mint a táplálékból felszívódó
szénhidrátok vércukor emelő hatása. Nem megfelelő diéta esetén alacsony
vércukorszint úgynevezett hypoglykémia léphet fel, ami súlyos
eszméletvesztéshez vezethet. Ma már a gyors hatású insulin készítmények
alkalmazásával könnyebb kivédeni ezeket az eseményeket.
A terápia másik része a hiányzó insulin pótlására irányul, különböző hatástartamú insulinkészítmények alkalmazásával.
2-es típusú cukorbetegség kezelése
Ebben az esetben is nagyon fontos a szakember által felállított diétás
étrend betartása. Gyógyszeres kezelés szükséges, ha a diéta és
életmódbeli változtatások ellenére sem sikerül rendezni a szénhidrát
anyagcserét.
Ez történhet szájon át adható vércukorcsökkentő gyógyszerek
alkalmazásával illetve, ha ez sem elegendő, akkor kiegészítő insulin
terápia, illetve hagyományos és intenzív insulin terápia szükséges.
A cukorbetegség szövődményei
Mindkét típus esetében a kezelés elsődleges célja a szénhidrát
anyagcsere rendezése, a normál állapot elérése. Ugyanis a szövődmények
elsősorban a nem megfelelő szénhidrát háztartásból eredeztethetőek. A
cukorbetegség során évek alatt kialakuló szövődmények igen súlyosak.
Ilyenek lehetnek:
* különböző szív- és érrendszeri betegségek. Ischaemiás szívbetegség, infarctus, szélütés.
* magas vérnyomásbetegség
* erek elmeszesedése (aetherosclerosis).
* végstádiumú veseelégtelenség.
* idegrendszer károsodása
* retina károsodása.
* gyakoriak a csont és ízületi elváltozások.
A cukorbetegség megelőzésének lehetőségei
Jelenleg az orvostudomány nem ismer olyan megelőzési módszert, amely
hatékonyan, biztonságosan és mellékhatástól mentesen biztosítaná az 1-es
típusú cukorbetegség megelőzését.
Ugyanakkor csökkent szénhidrát tolerancia stádiumában lévő túlsúlyos
egyéneknél bizonyítottan csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség
kialakulását a rendszeres fizikai aktivitás, diéta és bizonyos
vércukorcsökkentő gyógyszerek alkalmazása.
Nem cukorbeteg, de magas vérnyomásbetegségben szenvedő, magas
koleszterinszintű egyénekben bizonyos vérnyomáscsökkentő kezelés
valamint koleszterinszint csökkentő terápia bizonyítottan csökkenti a
2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
A 2-es típusú cukorbetegség megelőzése érdekében mindenképpen ajánlott
az egészséges étrend és a rendszeres fizikai aktivitás fenntartása.
Feltöltötte: Háner Lászlóné
A diabéteszes neuropathia a cukorbetegség egyik gyakori és súlyos, az idegrendszer károsodásával járó szövődménye, amely mintegy 150 ezer cukorbeteget érint. Mivel ez a tünetegyüttes érzékelési zavarokat is okoz - a betegek azt érzik, amit nem kellene, és nem érzik, amit valóban kellene - sokszor csak túl későn vesznek tudomást a problémáról. Ezért bír óriási jelentőséggel a rendszeres megelőző szűrés és a pontos diagnózis, amelyre eddig elsősorban a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikáján tizenkét éve működő, országos feladatokat ellátó Neuropathia Központban volt lehetőség. Mostantól a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház is várja a betegeket a súlyos idegrendszeri szövődmény szűrésére.
A neuropathia diabetica teljes körű diagnosztizálására 1998. óta a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikáján működő, országos feladatokat ellátó Neuropathia Központ nyújt lehetőséget, mely a legfelszereltebb neuropathia diagnosztikai labor az országban. A klinika világviszonylatban is kiemelkedő tudományos kutatómunkát végez a neuropathiával kapcsolatban. Talán éppen ennek köszönhetően vált mára túlterheltté, így a vizsgálatra váró betegek egyre növekvő száma újabb neuropathia szűrőállomások létrehozását tette szükségessé.
A Wörwag Pharma az elmúlt 12 év során korszerű eszközök adományozásával, a labor működési feltételeinek támogatásával és diagnosztikai módszerek oktatásával járult hozzá a tünetegyüttes pontos meghatározásához és a betegek gyógyításához. A cég támogatásával juthattak hozzá például a háziorvosok egy neuropathia diagnosztikai készlethez, melynek használatát a Wörwag Pharma által szervezett továbbképzéseken sajátíthatták el.
A területen végzett tevékenységét a vállalat a jövőben is hasonló elhivatottsággal kívánja folytatni.
Az Északnyugat-Magyarországi Neuropathia Központ
A szenzoros és autonóm neuropathia diagnosztizálására alkalmas centrum Győr-Moson-Sopron megye mellett a Nyugat-Magyarországon élő, elsősorban Komárom-Esztergom, Veszprém és Vas megye lakosságát látja el, így jelenleg további, közel másfélmillió ember számára nyílik lehetőség e súlyos idegrendszeri szövődmény szűrésére és kezelésére.
A győri centrum, dr Hidvégi Tibor osztályvezető főorvos vezetésével, csütörtöki és pénteki napokon 13.00 és 16.00 óra között, a Petz Aladár Kórház Diabétesz szakambulanciáján („A" épület fszt. 14.) fogadja a betegeket.
A vizsgálatra jelentkezés előjegyzés alapján 06-96/503-311-es telefonszámon történik.
A kórház szakmai támogatása mellett a Regionális Neuropathia Centrum megnyitásához a Wörwag Pharma diagnosztikai eszközökkel: a két és fél millió forint értékű Neurometerrel, diagnosztikai csomaggal, valamint betegenként 1500 forint értékű Neuroteszttel járul hozzá. A Wörwag Pharma a fogyóeszközök pótlását folyamatosan biztosítja a centrum számára.
Miért fontos a szűrés?
A korai diagnózis és az időben megindított kezelés azért is fontos, mert remélhetően csökkenteni fogja a diabéteszes neuropathia miatt végzett lábamputációk számát.
A diabéteszes neuropathia a cukorbetegek mintegy 30%-át érinti, vagyis hazánkban legalább 150 ezer embert. A neuropathiának három típusát különböztetjük meg: a motoros (motoros idegeket érintő) neuropathiát, az autonóm neuropathiát, amely a vegetatív (akaratunktól független) idegrendszert károsítja, és a szenzoros (érzőidegeket érintő) neuropáthiát.
Az autonóm neuropathia károsíthatja a szív- és érrendszeri, gyomor-bélrendszeri és a szexuális funkciókat, valamint a verejtékképző rendszert. Az autonóm neuropathiában szenvedő cukorbetegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint általában, a neuropathia-mentes cukorbetegek között.
A szenzoros neuropathia következtében a betegek természetes érzékelési képessége csökken vagy teljesen kiesik, ugyanakkor sokszor ok nélküli érzéseket (fájdalmat, érzészavart, zsibbadást) tapasztalnak. A neuropathia a lábamputációk 85%-ért tehető felelőssé, ami Magyarországon jelenleg évi 2000-3000 amputált lábat jelent. Ezek túlnyomó többsége megelőzhető volna, ha időben diagnosztizálnák és kezelni kezdenék a betegséget.
Veszélyforrás az asztalunkon: a cukor
Igaz, hogy a cukor rendszeres fogyasztása akár rákot is okozhat? Milyen mennyiségben használhatjuk biztonságosan?
Tihanyi András dietetikus szakértőnk írása
2012. 02. 27.
Olvass tovább!
Hatékony tippek székrekedés ellen
Így maradj egészséges, ha vegán vagy!
7 természetes gyógymód migrénre
Győzd le a téli betegségeket!
5+1 ok, amiért érdemes a füstmentes életet választani
Szervezetünk fontos energiaforrásai táplálkozásunkban a szénhidrátok.
Egy gramm szénhidrát elégetése 4,1 kcal energia felszabadulással jár
testünkben. A szénhidrátok cukoregységekből épülnek fel. Az egy vagy
néhány (2-3) cukoregységből álló édes ízű szénhidrátokat szoktuk a
köznyelvben cukroknak nevezni (persze ez valójában ennél egy kicsit
bonyolultabb). Az összetett szénhidrátok közé tartozó keményítő ezzel
szemben nagyon sok cukoregységből áll. Cukornak, asztali cukornak
(szacharóz) egy, a legtöbbször cukornádból, cukorrépából kivont, két
cukormolekulából (gyümölcscukorból, azaz fruktózból és szőlőcukorból,
azaz glükózból) álló vegyületet nevezzük. A cukros italokban helyette ma
már gyakran glükóz- fruktóz szirupot használnak. Ezt mesterségesen
állítják elő (nem csak a keverék kivonása történik természetes
forrásából). Fogyasztása semmivel sem előnyösebb a cukorénál, csak az
előállítása kerül az iparnak kevesebbe.
A napi energiaszükségletünk 10 %-át nem javasolt a cukorfogyasztásnak
meghaladnia. Ez napi 2000 kalóriás étrendnél maximum 50 g cukor
elfogyasztását jelenti, amely határt igen könnyen át lehet lépni.
Édes ízek az őskortól napjainkig
A természetben az egyszerű cukrok kis mennyiségben és ritkán fordulnak
elő. Gyümölcsöket, mézet évezredek óta fogyasztunk (a méz főként
glükózból és fruktózból, valamint kis mennyiségben sokféle más cukorból
áll), de ez nem jelentett problémát, mivel nem volt korlátlanul
hozzáférhető. Édesítésre később aszalványokat, ritkábban nyírvizet (fák
édes ízű lecsapolható nedvét) is használtak. A technológia fejlődésével
megtanultuk a cukrot kinyerni és finomítani természetes forrásaiból, így
terjedhetett el a nádcukor majd a répacukor.
A cukor veszélyei
A cukor az elhízás fő előidézőjeként sok életmódguru körében
ősellenségnek számít. A mértékletes cukorfogyasztás azonban egészséges,
kiegyensúlyozottan táplálkozó és rendszeresen sportoló embernél
általában semmilyen problémát nem okoz. Tény viszont, hogy a rövid idő
alatt magasba szökő vércukorszint gyors és magas
inzulinszint-emelkedéssel jár, a magas inzulinszint és az üres kalóriák
bevitele pedig ülő életmódot folytató embereknél elősegítheti az elhízás
kialakulását. A gond tehát itt sem csak a cukorral van, azonban ezt nem
mindenki hajlandó belátni.
A fogszuvasodás (caries) kizárólagos oka sem a cukor: savképző
baktériumok állnak a háttérben, melyek tényleg felhasználják a cukrot
tápanyagként. Ez azonban csak túlzott cukorfogyasztás esetén okoz
gondot, illetve akkor, ha nem mosunk étkezés után fogat. Már csak azért
sem hibáztathatjuk ezért a betegségért kizárólag a cukrot, mert a
maradványok alapján évezredek óta keseríti meg életünket. Igaz azonban
az, hogy a komplex szénhidrátokat előnyben kell részesíteni étrendünkben
az egyszerű szénhidrátokkal szemben.
A túlzott cukorfogyasztást a közvélekedés gyakran összefüggésbe hozza a
daganatos megbetegedések kialakulásával is. Ebben az esetben több
tényezőt kell figyelembe vennünk: a cukorból képződő szőlőcukor valóban
fontos tápanyag a kóros sejtek számára, míg az inzulin és az
inzulinszerű növekedési faktor védő és növekedést serkentő hatással
lehet ezekre a sejtekre. Ettől azonban még nem lesz rákkeltő a cukor, és
önmagában a megvonása sem eredményez gyógyulást. Közvetlenebb kapcsolat
lehet a cukorfogyasztás és a hasnyálmirigyrák kialakulása között.
Kutatások alapján a magas vércukorszint és a magas inzulinszint
összefüggésbe hozható a hasnyálmirigyrák kialakulásával, bár ez még
viták és vizsgálatok tárgyát képezi. Bizonyos adatok arra utalnak, hogy a
cukros üdítők rendszeres fogyasztása is kapcsolatba hozható e betegség
létrejöttével. Ha így is lenne - ami nem biztos - a cukorfogyasztás
akkor is csak nagyon ritkán járhat együtt daganatos megbetegedéssel. Ne
feledjük, a túlzott vízfogyasztás is könnyen, akár pár óra alatt halálos
lehet. Nem a természetes anyagokkal, hanem ezek elfogyasztott
mennyiségével lehet gond!
Mértékkel tehát fogyaszthatunk cukrot is, kutatások alapján akár egy
fogyókúrába beépítve is - nincs értelme az önsanyargatásnak. Ha gyakran
vágyunk az édes ízre, akkor viszont érdemes lehet alternatívákat keresni
a cukor helyett, vagy mellé.
Tévhitek a cukorról
- A barnacukor és a kevésbé tisztított nád- vagy répacukor alig
értékesebb a tisztított cukornál. Ezt is csak mértékkel használhatjuk!
- A cukorbetegséget nem a cukor okozza: fiatalabb korban, ha nem áll
fenn elhízás vagy alkoholizmus, akkor az immunrendszer idézi elő a
gondot (1-es típusú cukorbetegség), míg a 2-es típusú cukorbetegség
hátterében főként az öröklött hajlam, és életmódbeli hibák és az elhízás
állnak - a túlzott egyszerű cukorfogyasztás csak hozzájárul ehhez.
Szponzorált hirdetések
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!